peste afumat

nu numai pentru gospodine

Moderator: vali003

Re: peste afumat

Mesajde craparulsef » 20 Mar 2011, 23:42

Uite se mai poate afuma şi aşa ....
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17


Re: peste afumat

Mesajde stefan_kwr » 21 Mar 2011, 21:14

craparulsef scrie:
cristian505ro scrie:
stefan_kwr scrie:Rumegusul de brad nu e bun pentru afumat :)
Cel mai bun este rumegusul dintr-un lemn de esenta tare, stejar, fag.


Stiu asta,de mic copil. Dar de aceea am si mentionat ca iau rumegus ce gasesc la atelierele de tamplarie, in general de brad sau amestec. Asta e, daca stau pana lucreaza ei din esente tari,nu mai afum nimic.


Esenţele tari fac fumul iute, deci gustul va fi naşpa ... cel mai bun fum este cel de la rumeguşul de salcie roşie şi imediat după el cel de brad !!!
Sub nici o formă stejar, frasin, fag căci scumbia va avea un gust astfel încât veţi simţi o iuţeală pe buze, limbă chiar şi în gât! Şi vă rog nu mă mai provocaţi cu afumatul scrumbiei, căci nu mă pot abţine să nu intervin ... vorbiţi şi dvs. despre afumatul buturilor de porc ca să pot învăţa şi eu ceva!


Nea Marius, nu stiam ca pentru afumatul pestelui trebuie un altfel de rumegus decat cel folosit pentru carne.
Din cate stiam rumegusul din brad este toxic, datorita rasinilor, si nu as vrea cand mananc, sa-mi miroase carnea a tamaie. Toti recomanda rumegusul de fag pentru afumare.
Avatar utilizator
stefan_kwr
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 683
Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
Localitate: Craiova

Re: peste afumat

Mesajde craparulsef » 22 Mar 2011, 11:15

stefan_kwr scrie:...
Nea Marius, ...
Din cate stiam rumegusul din brad este toxic, datorita rasinilor, si nu as vrea cand mananc, sa-mi miroase carnea a tamaie. Toti recomanda rumegusul de fag pentru afumare.


Wrong !!! .... şi nu e toxic, căci altfel nu i-ar fi plăcut Domnului. Da tămâioasa iţi place?

Ăia toţi de recomandă, să încerce şi cu rumeguş de brad, după care să te invite la masa lor unde să te servească cu ambele variante: fag şi brad, după care ne mai povesteşti şi nouă ăstora de la periferie poate descoperim şi noi cum se afumă scrumbia - americanii cred că ar folosi lemn de trandafir!
Ar trebui să-l întrebăm pe nea Gogu, el precis ştie, că face focul zilnic, de se afumă cu toţii ... =))
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesajde stan nicolae » 22 Mar 2011, 13:25

haide-ti sa va scriu cum afum pestele-am un crap,novac la vreo 4kg. il curat,il spal,il tai in 4 bucati si il pun la saree...dupa 12 ore il intorc...a doua zi il dau la vant-aer pt. vreo 4,5 ore...il las o noapte la odihna. dimineata,daca am noroc <:-P trec bucatile alea frumoase in apa clocotita pt. a scoate putin sarea din ele,le dau iar la vant pt. o ora si le afum maxim 3 ore...scot 5 kg. de vin si fac pestele pe gratar impreuna cu prietenii :)) ca sa nu-l supar pe Stefan si pe Dl. Marius...il afum cu cocenasi de porumbsi malai pt culoare :-*
Avatar utilizator
stan nicolae
senior
senior
 
Mesaje: 255
Membru din: 05 Dec 2009, 10:38

Re: peste afumat

Mesajde craparulsef » 22 Mar 2011, 13:40

stan nicolae scrie:... ca sa nu-l supar pe Stefan si pe Dl. Marius...il afum cu cocenasi de porumbsi malai pt culoare :-*


Căţălu ăla din avatar tot cu porumb îi afumat ... că tare gălbejit mai este! =))
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesajde stan nicolae » 22 Mar 2011, 13:49

e peste Dl. Marius...ma apuc sa dresez pesti...voi cu turismul,eu cu dresajul :))
Avatar utilizator
stan nicolae
senior
senior
 
Mesaje: 255
Membru din: 05 Dec 2009, 10:38

Re: peste afumat

Mesajde vali003 » 22 Mar 2011, 14:01

Marius , te rog, pune tu o reteta de afumat , de la cap la coada ,cu timpii exacti de sarare ,afumare. Adaugirile de la reteta lui Cristian nu prea m-au dumirit .
Avatar utilizator
vali003
site team
site team
 
Mesaje: 1379
Membru din: 20 Noi 2007, 23:31
Localitate: Long Sault

Re: peste afumat

Mesajde craparulsef » 22 Mar 2011, 17:55

Am promis şi ca de fiecare dată, când voi avea imagini, voi dezvolta alături de ele şi acest subiect ... cu alte cuvinte când mă apuc de întreaga procedură voi folosi camera după care vă voi detalia pe forum. De exemplu pentru început mă voi ocupa de scrumbie ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesajde moldovan marius » 22 Mar 2011, 20:24

stefan_kwr scrie:Nea Marius, nu stiam ca pentru afumatul pestelui trebuie un altfel de rumegus decat cel folosit pentru carne.

ma refeream la afumatore nu la rumegus....... :D
Avatar utilizator
moldovan marius
junior
junior
 
Mesaje: 9
Membru din: 06 Ian 2009, 15:55

Re: peste afumat

Mesajde stefan_kwr » 22 Mar 2011, 21:13

craparulsef scrie:
stefan_kwr scrie:...
Nea Marius, ...
Din cate stiam rumegusul din brad este toxic, datorita rasinilor, si nu as vrea cand mananc, sa-mi miroase carnea a tamaie. Toti recomanda rumegusul de fag pentru afumare.


Wrong !!! .... şi nu e toxic, căci altfel nu i-ar fi plăcut Domnului. Da tămâioasa iţi place?

Ăia toţi de recomandă, să încerce şi cu rumeguş de brad, după care să te invite la masa lor unde să te servească cu ambele variante: fag şi brad, după care ne mai povesteşti şi nouă ăstora de la periferie poate descoperim şi noi cum se afumă scrumbia - americanii cred că ar folosi lemn de trandafir!
Ar trebui să-l întrebăm pe nea Gogu, el precis ştie, că face focul zilnic, de se afumă cu toţii ... =))


Imi place tamaioasa si-mi pare rau ca acestui soi de vita nu-i prea merge la mine la tara.
Referitor la rumegus o sa incerc singur sa ma conving, avand in vedere ca pana acum nu am mai afumat peste.
Avatar utilizator
stefan_kwr
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 683
Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
Localitate: Craiova

Re: peste afumat

Mesajde cristian505ro » 22 Mar 2011, 23:11

vali003 scrie:Marius , te rog, pune tu o reteta de afumat , de la cap la coada ,cu timpii exacti de sarare ,afumare. Adaugirile de la reteta lui Cristian nu prea m-au dumirit .


Vali, eu am dat niste norme generale de timp,pentru ca nu lucrez cu timpi exacti la sarare/uscare/afumare/uscare/desarare. Asta depinde de mai multi factori : marimea si soiul pestelui( fac numai crap si somn pentru scordalea, iar la somn trebuie atentie mai mare are carnea mai grasa) ; temperatura de afara ( ma refer strict la cele 2 faze de uscare a pestelui sarat si apoi afumat. Prefer zile reci, usor geroase, sau daca nu, sa adie vantul.Eu, cum am spus pregatesc numai in timpul iernii. Dar odata terminat, rezista chiar si vara intr-o camera racoroasa. Nu este recomandat, se consuma in 1-3 luni,nu am tinut niciodata mai mult) ; calitatea fumului ( implicit a rumegusului).
Practic analizez starea carnii in timpului procesului de preparare si dupa asta stabilesc timpii fiecarei faze.
Cristian Bebesel
Avatar utilizator
cristian505ro
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1232
Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
Localitate: Bucuresti

Re: peste afumat

Mesajde vali003 » 23 Mar 2011, 01:05

Cristian ,ceea ce ai postat tu ,am inteles , de accea am rugat sa se posteze si reteta lui Marius , eu nu am afumat nici o data , dar am idee cum se face , teoretic , iar la ce peste i-mi place mie , nu are rost sa ma obosesc cu afumatul ,am un prieten patron de pescarie ,face un somon afumat de maninci pina plesnesti .
Avatar utilizator
vali003
site team
site team
 
Mesaje: 1379
Membru din: 20 Noi 2007, 23:31
Localitate: Long Sault

Re: peste afumat

Mesajde craparulsef » 23 Mar 2011, 21:20

Am promis şi ca de obicei mă voi ține de promisiune ... trebuie numai să aveți puţin răbdare.
Voi explica cu imagini, cel mai simplu mod de afumare, care se practică în mod tradițional în deltă.
Şi la noi au apărut cu ceva ani în urmă afumători chiar foarte sofisticate ... cu fum rece şi cald, cu grătar inclus, pe care se pot pune suplimentar pachete din folie de aluminiu găurită în prealabil în interiorul cărora putem pune tot felul de năzbîtii pentru așa zis aromarea fumului ... dar eu vă voi exemplifica practic cel mai simplu şi în acelaş timp eficient mod de afumare a scrumbiei pentru început ... căci aici e urgența, după care voi mai arăta şi alte specii la afumat. Mulțumesc pentru înțelegere.
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesajde craparulsef » 07 Apr 2011, 15:08

Promisiune ....
Am curatat, am crestat, am spalat, am scurs si am pus la sare ..... va urma!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
 
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesajde Nelutu » 07 Apr 2011, 21:26

Din experienta proprie, consider ca rumegusul sau lemnul de cires este cel mai bun ptr. afumat! ;)
Avatar utilizator
Nelutu
senior
senior
 
Mesaje: 295
Membru din: 21 Mar 2008, 19:32

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Preparate din peste

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator