Mulineta… la control !!!

okuma-powerliner

In cele ce urmeaza voi prezenta o intervenie de rutina asupra unei componente de baza in pescuitul sportiv, in speta, mulineta din dotare!

Indiferent de tipul de mulineta folosit, ea are un rol bine stabilit si indeplineste anumite cerinte tehnice… CONTINUARE II

…respectiv: frana sa fie ferma (puternica) si sensibila in acelasi timp, sa nu creeze probleme firului cu care se pescuieste, sa nu produca zgomot si sa reziste cu brio la conditiile si mediul de pescuit .

Se stie ca mulinetele folosite in general la pesti mari sunt robuste, masive, sugerand ca ar fi niste mecanisme ce nu se pot strica oarecum prea usor! In realitate, functionarea fara cusur si precizia componentelor din intreg angrenajul nostru pot avea de suferit daca pe parcursul folosirii lor intr-un sezon,  nu intervenim cu o verificare amanuntita si o minima curatire a lor! In functie de specificul locului si stilului de pescuit sunt mulinete care trebuiesc curatate dupa fiecare partida si mulinete care cer maxim o curatire pe sezon ( la inceput sau la sfarsit).

Tendinta generala este ca interventia asupra mulinetelor sa se faca doar daca se constata deficiente in mers a  angrenajelor fata de mersul obisnuit ! E un lucru corect doar in aparenta, deoarece stricaciunile constatate prea tarziu pot fi capitale! De aceea e recomandata o interventie regulata asupra angrenajelor mulinetei, de cel putin de 2 ori pe an . Una, sa zicem, pentru o pregatire usoara la inceputul sezonului si alta, pentru verificare amanuntita,  la sfarsitul sezonului! La fiecare interventie mulinetele trebuiesc desfacute si verificate atent pe componente daca au probleme majore! Se demonteaza intreg angrenajul, piesele cu probleme se inlocuiesc, restul sunt curatate (spalate, degresate),  sunt apoi ansamblate si gresate.

Cu scuzele de rigoare ca n-am reusit sa exemplific exact toti pasii ce sunt urmati de obicei, datorita multitudinii de amanunte ce trebuiau imortalizate, mai jos am pus cateva fotografii de la o interventie scurta asupra unei mulinete foarte populare de la noi: Okuma Powerliner 860, model 2007! Am spus ca a fost o interventie scurta (desi dureaza minim 2 ore) deoarece mulineta in cauza nu avea multe ore de functionare de la ultima revizie si am desfacut-o mai mult pentru a exemplifica modul de interventie asupra ei, caracteristicile de baza ale interventiei si structura (componenta) unui angrenaj de genul acesta! Sfatuiesc insa pe toti cei care n-au mai facut treaba asta, ca in cazul in care poseda mulinete cu baitrunner sa le duca mai bine la un service specializat, unde persoane competente pot face o revizie completa si profesionala !

Principalele lucruri necesare desfasurarii activitatii de curatire si gresare sunt: degripant universal, petrosin(sau benzina), uleiul si vaselina speciale pentru mecanisme fine, o pensula sau o periuta…

mulineta_56

La mulineta prezentata aici, primul lucru care trebuie facut este indepartarea manivelei. Se desurubeaza capacelul metalic de pe cealalata parte a axului manivelei si se desface surubul din interioul axului manivelei!

mulineta

Dupa scoterea manivelei se opereaza la scoarterea parghiei baitrunnerului prin desfacerea surubului de pe partea stanga si tragerea in afara din lacasul ei .

mulineta_1

mulineta_2

Se desface complet butonul de frana (frontala) si se scoate tamburul (atentie sa nu atingeti firul cu vre-o substanta folosite la curatare! )

mulineta_3

mulineta_4

Se scot piesele de pe ax si se pun alaturi de celelalte piese, in ordinea in care au fost dezansamblate!
Se trece la scoaterea corpului rotor prin desfacerea saibei de pe ax (intai se scoate micul surub care nu permite saibei sa se rasuceasca pe ax)

mulineta_5

Scoateam toate suruburile care sunt la vedere, de pe corpul mulinetei!

mulineta_9

mulineta_8

mulineta_10

In partea din spate, se scoate invelisul din cauciuc al butonului de reglaj pentru baitrunner! Dupa scoaterea surubului de pe piesa care acopera spatele mulinetei si indepartarea acesteia se mai observa „ascuns” inca un surub!

mulineta_11

mulineta_12

Dupa scoaterea tuturor suruburilor se scoate capacul lateral al mulinetei!

mulineta_13

Se scot piesele care ies cel mai usor, incepand cu grupul central de roti zimtate.

mulineta_14

Verificam starea in care se afla,  se scot rulmentii de pe axul rotilor zimtate si se pun in ordine alaturi de saibele care-i insotesc!

mulineta_15

Trecem la o alta faza, respectiv demontarea mecanismului de regalaj al baitrunnerului. Cu un obiect ascutit se scoate siguranta care tine butonul fixat pe carcasa mulinetei. Se scoate si siguranta care tine piesa principala a sistemului de oscilatie pe ax .

mulineta_17

mulineta_18

mulineta_19

mulineta_20

Dupa extragerea  axului central se pot scoate piesele prin care acesta era introdus, respectiv piesa principala a sistemului de oscilatie si grupul de piese din capatul cu reglajul pentru Baitrunner .

mulineta_21

mulineta_22

mulineta_23

mulineta_24

Urmatorul pas: scoaterea pinionului central

mulineta_26

mulineta_27

Fir intins!…continuarea in cursul zilei de vineri

gor965

CONTINUARE…CLICK AICI

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum