Stilul de pescuit Sheffild (match)

Moderator: mini_mic

Scrie răspuns
Avatar utilizator
dj jukebox
junior
junior
Mesaje: 4
Membru din: 10 Iun 2009, 11:15

Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de dj jukebox » 15 Ian 2011, 22:50

Buna ziua pescari numele meu este Raul si as dori sa va pun o intrebare despre stilul de pescuit match.Cine imi poate spune sau trimite o poza cu o montura specifica sau cea mai buna montura cea mai adegvata pentru match.si care este echipamentul pe care trebuie al achizitiona sa pot pescui la sheffild?


Multumesc!!
anticipat!!


FIR INTINS LA TOATA LUMEA

Avatar utilizator
nagy victor
Veteran
Veteran
Mesaje: 1447
Membru din: 19 Feb 2009, 12:19
Localitate: Oradea
Contact:

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de nagy victor » 30 Ian 2011, 17:53

am gasit ceva

Linie pentru match, cu pluta waggler fixa

Informatii oferite de : Preston(Gioni Teticu)

Aceasta este o montura pentru pescuitul la match, cu un waggler fix, lestat si dupa cum se poate vedea, este probabil cel mai simplu montaj folosit la pescuitul cu match-ul.

Pluta este prinsa pe fir cu un conector special (Preston, Stonfo, Clarusso etc). Plumbajul este de fapt un bulck de trei sau patru plumbi, dispus la 35-40 cm deasupra carligului.

Firele folosite sunt cele de tip sinking(scufundatoare), diametrul acestora,ca si marimea carligelor se aleg in functie de specia vizata. In opinia mea 0,16,018,0,20 sunt cel mai des folosite marimi pentru fir, iar pentru carlige nr. 12 - 16 .

Momelile folosite : viermi, porumb, miez de paine, rame. Montura se poate utiliza si pe ape mai putin adanci, la marginea pragurilor de stuf, langa arbori cazuti in apa, in general in locurile unde pestii cauta adapost.

Ideal ar fi sa nadim constant cu prastia si cu putin noroc putem prinde si pesti frumosi. Este un montaj simplu si eficace !

Imagine

..........................................................................................................................................

Monturi match
Montajul clasic: linia de baza cu o pluta "waggler". Este destinata pescuitului in larg, in canale, in riuri lente, pentru distante cuprinse intre 15- 25m. Permite capturarea tuturor specilor de pesti pasnici.

Imagine

Aceasta montura permite pescuitul in larg la distante mari datorita gramajului mare al plutei. Antena poate fii schimbata pentru o mai buna vizibilitate. Pentru astfel de lansari se recomanda un fir 0.18 - 0.20mm si atasarea plutei cu un adaptor "stonfo".

Imagine

Aceasta linie permite pescuitul in larg pe vreme fara vint. Se adreseaza pestilor dificili. La pluta se poate schimba antena si este lestata. Adaptorul permite schimbarea rapida a plutei.

Imagine

Se foloseste la pescuitul pestilor dificili in larg sau la distante foarte mari. Pentru lansarile la mare distanta se recomanda ca pluta sa fie atasata print-un adaptor "stonfo" si sa fie lestata. Dispunerea plumbilor pe linie permite aruncari la distanta chiar pe vint fara incurcaturi ale firului.

Imagine

Pluta este atasata de linie cu ajutorul unui adaptor "stonfo" culisant si este blocata printr-o alica de plumb nr. 4 Grosul il constitue plumbii SSG sau AAA situati la aproape 1.5m de cirlig.

Imagine

Publicat de Alexandru C. Botu la 11:06 AM
Pescuitul Inainte de Toate !
Cine NU Respecta Natura , NU se Respecta pe SINE !

http://pescarulbihorean.ro/
http://pescarulbihorean.ro/forum/

Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de craparulsef » 30 Ian 2011, 23:48

Acest stil de pescuit imi este si mie foarte drag ... as dori daca e posibil, imagini reale, cu monturi facute in propriul atelier ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

Avatar utilizator
dj jukebox
junior
junior
Mesaje: 4
Membru din: 10 Iun 2009, 11:15

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de dj jukebox » 01 Feb 2011, 20:35

Buna am invatat sa facmai multe montury de la un prieten si niste pescari mai experimentati si ce am mai prins dp net.Am achizitinat si o lanseta foarte buna un Legend match de 4.20 mie cel putin imi place,dar as vrea sa stiu si parerea d.voastra. :d

Avatar utilizator
Ionut_ofiter_ IJJ
junior
junior
Mesaje: 7
Membru din: 10 Mar 2011, 01:09
Localitate: BUCURESTI

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de Ionut_ofiter_ IJJ » 10 Mar 2011, 01:45

Salut,am si eu o intrebare,ce parere aveti de ET Benzar Match H 4 de la Energoteam 4,20m,mi-am luat-o de curand la un pret de promotie putin peste 300 lei.Credeti ca merita? recomandati-mi o mulineta buna io zic ca ar merge cu Corcast Super Match de la Cormoran sau Corcast Super Jet Match 3000,ce parerea aveti,ce-mi recomandati?
Traim in Romania si asta ne preocupa tot timpul.
Все относительно

Avatar utilizator
99gyo
membru activ
membru activ
Mesaje: 69
Membru din: 04 Dec 2010, 10:54
Localitate: de prin baruri
Contact:

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de 99gyo » 10 Mar 2011, 02:46

Va recomand sa cumparati acest dvd http://www.fisela.ro/produse/125/3550/L ... Zsolt.html va ajuta foarte mult, echipament, monturi, nada.... FIR INTINS

Avatar utilizator
Ionut_ofiter_ IJJ
junior
junior
Mesaje: 7
Membru din: 10 Mar 2011, 01:09
Localitate: BUCURESTI

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de Ionut_ofiter_ IJJ » 10 Mar 2011, 10:28

mersi,l-am si comandat,un pret mic o informatie,,mare'' >:D<
Traim in Romania si asta ne preocupa tot timpul.
Все относительно

Avatar utilizator
Radu Dascalescu
carpZone team
carpZone team
Mesaje: 159
Membru din: 15 Apr 2009, 22:35

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de Radu Dascalescu » 10 Mar 2011, 20:30

Ionut_ofiter_ IJJ scrie:Salut,am si eu o intrebare,ce parere aveti de ET Benzar Match H 4 de la Energoteam 4,20m,mi-am luat-o de curand la un pret de promotie putin peste 300 lei.Credeti ca merita? recomandati-mi o mulineta buna io zic ca ar merge cu Corcast Super Match de la Cormoran sau Corcast Super Jet Match 3000,ce parerea aveti,ce-mi recomandati?
Salutare,

In link-ul de mai jos , gasesti mulineta care se preteaza din toate punctele de vedere acestui stil.
http://www.fisela.ro/produse/104/1624/S ... -S-RB.html

Important este raportul de recuperare , datorita faptului ca in majoritatea timpului vei pescui la distante de 30-40 m de mal. Important este ca atunci cand ratezi, sa poti recupera destul de rapid si usor.In drill, te intereseaza ca frana sa isi aduca aportul , pentru ca in majoritatea cazurilor, la mal, crapii de talie medie spre mare sunt imprevizibil. Chiar daca in faza de start, batul va absorbi mare parte a socului, are nevoie de ajutor din partea mulinetei. In tot acest timp nici mana nu trebuie sa ramana relaxata si sa astepte ca cele doua unelte sa aduca singure captura la mal. Pe parcurs, vei intelege ca nu poti folosi un match allround ( insemnand ca nu este indicat sa folosesti pentru mai multe specii de pesti un singur match) . E bine sa te axezi pe bete de 4.2- 4.5 m, iar in pescuitul de pana in 20 m, pe bete de 3.9m . Ar fi multe de spus, dar daca consideri ca raspunsul meu iti vine in ajutor, te astept cu intrebari ceva mai directe ca sa iti pot prezenta ceva cazuri din experienta mea.


Referitor la monturile din atelier cum a mai scris un alt user, pot sa va spun in cateva cuvinte cum imi "produc" eu monturile in functie de pestii care ii urmaresc.
Cel mai important aspect este corelarea liniei cu gramajul plutei ( waggler). Astefl, daca utilizati o linie principala de 0.18 nu veti monta un waggler de 3 gr.
Voi trece in revista cateva combinatii pe care le utilizez in mod frecvent :

A Fir principal 0.14 : waggler : 3 gr- 8 gr.
B Fir principal 0.16 : waggler : 5 gr- 14 gr.
C Fir principal 0.18 : waggler : 8 gr - 18 gr.
D Fir principal 0.20 : waggler : 12 gr- 25 gr.

Din lista de mai sus reiese ca nu poti folosi un match pentru toate aceste combinatii.
In ceea ce priveste monturile , este important de luat in calcul factorul : "adancimea zonei de pescuit" . De aici incepe totul:

Pentru ape intre 0.5 - 1.5 m , incercati sa lasati lestul pe waggler integral ( discurile care se pot detasa) . Lansati peste zona propusa pentru a nu speria pestii si reveniti prin recuperare pe locul dorit .

Ex : pe waggler scrie 5+1 gr : inseamna care are un lest principal de 5 gr si mai trebuie adaugat 1gr.Aici intervine si secretul . In mod normal, acest 1 gr trebuie impartit in 2 astfel : lest indicat si tus ( sau semnalizator).Veti face un grupaj de alice de 0.8 gr , iar in zona vartejului care leaga inaintasul de linia principala veti pune diferenta de 0.2 gr !!!!! . In momentul in care veti gasi adncimea apei , practic tusul ( sau alica de semnalizare) trebuie sa se afle la maxim 1 cm peste substrat. Daca veti realiza corect lestarea plutei veti observa diferenta . Fara cele 0.2 gr, waggler-ul se va scufunda pana la zona de start a antenei, iar cu cele 0.2 gr adaugate in pozitia expusa , veti observa diferenta, prin scufundarea usoara a antenei pana la limita dintre corpul waggler-ului si antena .
De aici, trasaturile sunt evidente si ratarile din ce in ce mai rare..
Pescuind pe ape mici ( cum am spus initial 0.5-1.5 m) , este necesar un pescuit de finete , o prezentare corecta in apa atat a momelii cat si a monturii. Revin si insist ca lansarile sa se efectueze peste vad si prin recuperare sa pozitionati in locul vizat momeala. Pestii sunt speriosi , suspiciosi, iar astfel diminuati sansele ca acestia sa plece de pe vad.

Odata cu migrarea spre zone cu ape mai adanci, este necesar ca momeala sa ajunga rapid pe substrat.
Reluam exemplul cu waggler-ul pe care scrie 5+1gr. Detasam discurile ( ceea ce ne mai aduce un plus de 2 gr) . Waggler-ul nostru are nevoie de acelasi lest total de 6 gr, cu diferenta ca prin detasarea discurilor , obtinem un gramaj mai mare pe fir. Benefic, pentru ca pe anumite balti , avem nevoie ca momeala sa parcurga rapid straturile pentru a evita interesul altor specii cum ar fi : rosiaoara, babusca, obletii. In acelasi timp, mai avem un avantaj secundar dar la fel de important : Daca pescuim pe o apa de 1.8 m, inseamna ca distanta de la suprafata apei pana la substart are aceasta lungime. Daca nu am modifica waggler-ul asa cum am propus, este dificil sa urmarim toate prezentele la carlig , pentru ca intervin curentii de apa, care vor misca firul sub apa, iar trasaturile fine nu vor fi sesizabile. Practic, firul va sta intins corect sub apa, datorita plumbajului obtinut prin acaesta metoda, si in acelasi timp ne va indica fiecare trasatura inainte ca ea sa se transforme in ratere.

Ce mai trebuie punctat la acest capitol este INAINTASUL ( struna, forfac) . Acesta variaza in functie de pestele tinta si balta pe care pescuim . De la un substart malos , la unul plin de radacini , frunze , iarba , acesta este un element definitoriu in reusita partidei .
Eu unul, folosesc in genere un inaintas de 20-25 cm pentru toate tipurile de substrat , mai putin cel cu radacini sau iarba . Aici merg pe un maxim 10 cm. Explicatia este simpla : daca este iarba, apare un peste inspecteaza, deplaseaza momela pe fund si risca sa o ascunda in iarba ( daca inaintasul ar fi mai mare , nu as sesiza la pluta in timp corect ) , iar daca sunt radacini, in momentul in care va trage, va incurca inaintasul si se va rupe..
In unele cazuri, am redus si la 5 cm , in functie de gradul de acoperire cu unul din cele doua elemente.

Cam atat , si sper sa fie de folos ce am postat.

Fir Intins tuturor !
Pescarul traieste cate zile i-a lasat Dumnezeu si in plus, zilele in care a fost la pescuit...

Avatar utilizator
horia29
utilizator
utilizator
Mesaje: 10
Membru din: 07 Mar 2011, 20:14

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de horia29 » 11 Mar 2011, 00:03

As dori si eu un sfat mai detaliat daca se poate si anume cum se face gruparea plumbajului la o linie de match in functie de specia vizata (un desen m-ar face sa inteleg mai bine)

Avatar utilizator
Radu Dascalescu
carpZone team
carpZone team
Mesaje: 159
Membru din: 15 Apr 2009, 22:35

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de Radu Dascalescu » 11 Mar 2011, 11:57

"Pentru ape intre 0.5 - 1.5 m , incercati sa lasati lestul pe waggler integral ( discurile care se pot detasa) . Lansati peste zona propusa pentru a nu speria pestii si reveniti prin recuperare pe locul dorit .

Ex : pe waggler scrie 5+1 gr : inseamna care are un lest principal de 5 gr si mai trebuie adaugat 1gr.Aici intervine si secretul . In mod normal, acest 1 gr trebuie impartit in 2 astfel : lest indicat si tus ( sau semnalizator).Veti face un grupaj de alice de 0.8 gr , iar in zona vartejului care leaga inaintasul de linia principala veti pune diferenta de 0.2 gr. "


Daca adancimea apei are de ex 1.2 m : grupajul de 0.8 gr va fi montat intre 25-40 cm deasupra vartejului.Diferenta asa cum am spus mai sus , in zona vartejului.

" Referitor la monturile din atelier cum a mai scris un alt user, pot sa va spun in cateva cuvinte cum imi "produc" eu monturile in functie de pestii care ii urmaresc. "

Cu siguranta asta nu inseamna ca este un standard in pescuit, este modul in care eu imi realizez monturile.
:)
Pescarul traieste cate zile i-a lasat Dumnezeu si in plus, zilele in care a fost la pescuit...

Avatar utilizator
horia29
utilizator
utilizator
Mesaje: 10
Membru din: 07 Mar 2011, 20:14

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de horia29 » 11 Mar 2011, 16:25

Tot nu m-ai lamurit ,eu nu intrebam de cum se lesteaza o pluta deja lestata ci cum anume se grupeaza pe fir alicele de plumb , ce marime vor fi si la ce distante fata de grupajul principal avand in vedere ca se face diferit in functie de specia de peste vizata

Avatar utilizator
Radu Dascalescu
carpZone team
carpZone team
Mesaje: 159
Membru din: 15 Apr 2009, 22:35

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de Radu Dascalescu » 11 Mar 2011, 17:27

Inteleg la ce faci referire si inteleg si unde anume am gresit in exprimare.
Voiam sa subliniez faptul ca acest grupaj difera ca si pozitionare in functie adancimea locului unde pescuim, probabilitatea unor curenti in straturile de apa care pot fi generati de mai multi factori cum ar fi : izvoare subterane , vant puternic, sau in anumite cazuri ridicarea calugarilor ( metoda des intalnita pe balti private) .

Daca in pescuitul crapului grupez acest plumbaj la cca 30 cm de vartej , la babusca , il voi pozitiona la 1 m de vartej ( a se intelege ca acesta este modul in care eu pescuiesc si nu este neaparat modul corect sau indicat) .
Ca si explicatie pot spune ca in cazul crapului , ma intereseaza sa ajung pe substrat rapid cu momeala si atunci, distanta propusa a fost testata cu rezultate pozitive.
In pescuitul de babusca , am nevoie sa trec rapid de zona cu obleti, acestia avand aceleasi preferinte cand vb de momeala, ca apoi sa intre intr-o cadere usoara pe zona nadita , pentru o prezentare cat mai naturala.

Tipul alicelor ce alcatuiesc grupajul de care vorbesc difera de la un waggler la altul. Acum , te rog sa faci si tu completarile de rigoare si daca am gresit te rog sa corectezi , sau sa iti exprimi punctul de vedere.

Asa cum am spus si la inceput, acesta este modul in care eu pescuiesc , deci nu trebuie neaparat imitat , ci in cel mai bun caz , luat in calcul.
Pescarul traieste cate zile i-a lasat Dumnezeu si in plus, zilele in care a fost la pescuit...

Avatar utilizator
berescu
membru activ
membru activ
Mesaje: 82
Membru din: 03 Ian 2009, 22:22

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de berescu » 17 Mar 2011, 18:49

As dori si eu sa intreb ceva se poate folosi o montura cu ''fir de par'' la acest stil de pescuit?A mai folosit cineva?Daca da cum?Ce carlig,ce fir?etc.Multumesc anticipat si fire intinse tuturor.

Avatar utilizator
Radu Dascalescu
carpZone team
carpZone team
Mesaje: 159
Membru din: 15 Apr 2009, 22:35

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de Radu Dascalescu » 17 Mar 2011, 20:01

berescu scrie:As dori si eu sa intreb ceva se poate folosi o montura cu ''fir de par'' la acest stil de pescuit?A mai folosit cineva?Daca da cum?Ce carlig,ce fir?etc.Multumesc anticipat si fire intinse tuturor.
Da , poti folosi fara probleme. Eu unul am pescuit crapi folosind pelete prinse cu inel de silicon. Am avut capturi de fiecare data.
Poti folosi montura fir de par garantat. Eu unul am folosit linie principala de 0.20 , waggler de 16 gr , inaintas de 0.16 , carlig marimea 8. Firele sunt monofilament, nu textil.
Pescarul traieste cate zile i-a lasat Dumnezeu si in plus, zilele in care a fost la pescuit...

Avatar utilizator
berescu
membru activ
membru activ
Mesaje: 82
Membru din: 03 Ian 2009, 22:22

Re: Stilul de pescuit Sheffild (match)

Mesaj de berescu » 17 Mar 2011, 20:14

Multumesc mult pt raspunsul prompt,am inteles la pescuitul cu pelete pe inel de silicon dar cu boabe de porumb?Cum procedez?doua boabe?una normala si un artificiala?se pot folosi si mai multe boabe?Cum ati procedat o boaba,doua,trei?cu tehnopufi?eu am niste boabe artificiale care le folosesc si la monturile de crap(boabe mici)am o balta salbatica care nu mananca decat la pluta deloc pe substrat(adica sa pescuesc ca la crap)acum cativa ani am pacalit vreo cativa ciortani(cu boaba pe carlig)dar acum s-au smecherit si incerc si eu noutati pt balta respectiva.Fire intinse tuturor.

Scrie răspuns

Înapoi la “Stationar”