peste afumat

nu numai pentru gospodine

Moderator: vali003

Avatar utilizator
moldovan marius
junior
junior
Mesaje: 9
Membru din: 06 Ian 2009, 15:55

peste afumat

Mesaj de moldovan marius » 18 Mar 2011, 14:52

o reteta ce si cum trebe facut....... ;;)

Avatar utilizator
vali003
site team
site team
Mesaje: 1380
Membru din: 20 Noi 2007, 23:31
Localitate: Long Sault

Re: peste afumat

Mesaj de vali003 » 18 Mar 2011, 18:51

Salut Marius , nu sint specialist in afumat , dar , din ceea ce stiu despre carnea pestilor ,va trebui sa te orientezi spre pesti semi grasi si grasi , acestia se preteaza la afumat ,apoi va trebui sa-ti procuri o afumatoare cu fum medium si rece ,chiar as fi curios daca cineva pe site este specialist in afumarea pestelui .

Avatar utilizator
cristian505ro
Veteran
Veteran
Mesaje: 1275
Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de cristian505ro » 19 Mar 2011, 00:00

vali003 scrie:Salut Marius , nu sint specialist in afumat , dar , din ceea ce stiu despre carnea pestilor ,va trebui sa te orientezi spre pesti semi grasi si grasi , acestia se preteaza la afumat ,apoi va trebui sa-ti procuri o afumatoare cu fum medium si rece ,chiar as fi curios daca cineva pe site este specialist in afumarea pestelui .
Salut Vali !

Mare specialist in afumat,nu ma consider, dar afum in mod curent si numai cand e rece, din decembrie pana in februarie, depinde de cum e vremea, ca lunile astea nu mai sunt batute in cuie la noi. La voi merge 6 luni fara probleme :)) . Aleg perioada asta rece, deoarece si inainte si dupa afumat, tin pestele la uscat la frig, geruiala. In special inainte de a-l afuma. Pregatesc asa,doar crapul si somnul din care fac apoi scordalea. Inainte de afumat dupa ce am despicat pestele,curatat,spalat etc., fara cap si coada ( le bag la ciorba), tai corpul in doua si-i dau sare. Il tin asa intr-un vas ( lighean mare) intr-o camera foarte racoroasa. Cam o saptamana. Zilnic scurg sangele si zeama pe care o lasa. Dupa o saptamana, trec la uscarea la frig, il tin atarnat afara ( intr-o cusca de plasa de sarma, ca sa nu aiba acces la el vreo vietate). Seara il bag in camera racoroasa. Operatiunea asta o repet cam 7-10 zile, depinde de cum e afara, de peste. Apoi il afum 3 zile, cam 6 ore pe zi. Rumegus de brad. Ma rog si asta e discutabil ca iau rumegusul de la atelierele de prelucrat lemn. Afumatoarea e banala : un butoi mare de tabla ( o sa trec la lemn, e mai bine) destul de inalt. ca sa se mai raceasca fumul. Sus de tot pestele agatat pe suporti, jos de tot rumegusul, reglez tirajul de aer printr-o usita. Sus , acoperit etans,cu capac, cu un mic burlan pe unde iese fumul. Dupa ce am terminat afumatul,il tin iar la geruiala peste zi,vreo 5-7 zile. Seara il bag in camera racoroasa. Apoi il tin acolo pana fac din el scordaleaua. Daca o sa am bani o sa-mi cumpar o afumatoare performanta, dar sunt cam scumpe.
Cristian Bebesel

Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesaj de craparulsef » 19 Mar 2011, 12:22

cristian505ro scrie:...

Salut Vali !

Mare specialist in afumat,nu ma consider, ... Aleg perioada asta rece, deoarece si inainte si dupa afumat, tin pestele la uscat la frig, geruiala. In special inainte de a-l afuma. Pregatesc asa,doar crapul si somnul din care fac apoi scordalea. Inainte de afumat dupa ce am despicat pestele,curatat,spalat etc.... tai corpul in doua si-i dau sare. Il tin asa intr-un vas ( lighean mare) intr-o camera foarte racoroasa. Cam o saptamana. Zilnic scurg sangele si zeama pe care o lasa. Dupa o saptamana, trec la uscarea la frig, il tin atarnat afara ( intr-o cusca de plasa de sarma, ca sa nu aiba acces la el vreo vietate). Seara il bag in camera racoroasa. Operatiunea asta o repet cam 7-10 zile, depinde de cum e afara, de peste. Apoi il afum 3 zile, cam 6 ore pe zi. Rumegus de brad. ... Afumatoarea e banala : un butoi mare de tabla ( o sa trec la lemn, e mai bine) destul de inalt. ca sa se mai raceasca fumul. Sus de tot pestele agatat pe suporti, jos de tot rumegusul, reglez tirajul de aer printr-o usita. Sus , acoperit etans,cu capac, cu un mic burlan pe unde iese fumul. Dupa ce am terminat afumatul,il tin iar la geruiala peste zi,vreo 5-7 zile. Seara il bag in camera racoroasa. Apoi il tin acolo pana fac din el scordaleaua. Daca o sa am bani o sa-mi cumpar o afumatoare performanta, dar sunt cam scumpe.
NU E BINEEEEE ...!!!!!!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

Avatar utilizator
cristian505ro
Veteran
Veteran
Mesaje: 1275
Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de cristian505ro » 19 Mar 2011, 12:57

craparulsef scrie: NU E BINEEEEE ...!!!!!!
Pai zi-mi matale unde gresesc si ce sa fac, eu am zis ca nu sunt mare specialist si am adaptat o tehnica mai rudimentara.
Cristian Bebesel

Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesaj de craparulsef » 19 Mar 2011, 13:54

... Aleg perioada asta rece, deoarece si inainte si dupa afumat, tin pestele la uscat la frig, geruiala. In special inainte de a-l afuma.
Se poate afuma tot timpul anului !!!
Pregatesc asa,doar crapul si somnul din care fac apoi scordalea.
Întradevăr scordoleaua din peşte afumat ... e belea !
Inainte de afumat dupa ce am despicat pestele,curatat,spalat etc.... tai corpul in doua si-i dau sare. Il tin asa intr-un vas ( lighean mare) intr-o camera foarte racoroasa. Cam o saptamana.
Timpul de sărare e direcţ proporţional cu temperatura mediului ambiant ... - in principal sunt de acord că pe peroada rece se poate ţine chiar şi mai mult de o săptămână.

Dupa o saptamana, trec la uscarea la frig, il tin atarnat afara ( intr-o cusca de plasa de sarma, ca sa nu aiba acces la el vreo vietate). Seara il bag in camera racoroasa. Operatiunea asta o repet cam 7-10 zile, depinde de cum e afara.
Nu s-a amintit aici de procedura prin care se desărează peştele - în principiu se pune dimineaţa la desărat, la prânz se schimbă apa şi se poate lăsa chiar şi pănă a doua zi dimineaţă, funcţie de grosimea fileurilor. Se ţine la zvântat 1-2 zile până face o crustă subţire.... abia după aceea se pune la afumătoare !

Apoi il afum 3 zile, cam 6 ore pe zi. Rumegus de brad. ... Afumatoarea e banala : un butoi mare de tabla ( o sa trec la lemn, e mai bine) destul de inalt. ca sa se mai raceasca fumul. Sus de tot pestele agatat pe suporti, jos de tot rumegusul, reglez tirajul de aer printr-o usita. Sus , acoperit etans,cu capac, cu un mic burlan pe unde iese fumul.

Afumătoare din butoi de tablă - foarte bună ... - când voi avea imagini referitoare la procedura de afumare într-un butoi de tablă voi dezvolta... în principal se acoperă gura butoiului cu material textil gros, gen saci, pături mai vechi ... burlanul din povestea dvs. nu face nimic mai mult decât, să vă chinuie mai multe zile, evident cu un consum mai mare de rumeguş, nervi că nu se mai termină afumatul deci nu pot invita prietenii la un festin etc. Fără burlan afumarea durează cel mult o zi jumate funcţie de ce anume afumăm.

Dupa ce am terminat afumatul,il tin iar la geruiala peste zi,vreo 5-7 zile. Seara il bag in camera racoroasa. Apoi il tin acolo pana fac din el scordaleaua. Daca o sa am bani o sa-mi cumpar o afumatoare performanta, dar sunt cam scumpe.

Vara - toamna, se mai ţine cel mult 1-2 zile la aer - La urmă se împachetează 2-6 buc in folie pergament + pungă etanşă cu "fermoar" - se ţine la ladă până la consumare ... se scoate seara, se pune ţuica la rece, se trimit invitaţiile la care se răspunde întotdeauna cu cel puţin o sticlă de vin la purtător !!!
Ultima oară modificat 19 Mar 2011, 16:08 de către craparulsef, modificat 1 dată în total.
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

Avatar utilizator
cristian505ro
Veteran
Veteran
Mesaje: 1275
Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de cristian505ro » 19 Mar 2011, 16:02

craparulsef scrie:...


Am crezut ca am ceva greseli, dar matale practic mi-ai confirmat ca fac destul de bine.
Nu am spus nimic despre desarat ca am uitat. Normal ca il desar inainte de a-l fierbe la scordalea. Il tin la desarat 24 ore si schimb apa de 2 ori. Nu fac decat iarna,ca doar atunci mananc afumatura, restul anului o tin dintr-o saramura in alta si o mai dreg cu scrumbie la pergament :)) Nu fac deact din crap si somn, ca doar din ei fac scordalea. Stiu ca se mai afuma si alti pesti, dar inca nu am facut. Nu acopar gura butoiului cu carpe, pasla, etc. Prefer sa dureze 3 zile, cate 6 ore pe zi, altfel e fum prea mult. Iti zic eu ca iese mai bine. Oricum dupa aceea eu il tin peste zi afara, timp de minim 7-10 zile. Iese mirosul de fum, se patrunde si mai bine. Daca vine cineva, oricum se anunta din timp, iar eu cand fac treaba asta o fac din 2-3 crapi, 2-3 somni.Am toata iarna. Alaturi de stiuci umplute =)) Hai noroc ! :-h
Cristian Bebesel

Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesaj de craparulsef » 19 Mar 2011, 16:11

Fie cum spui dumneata ... abia că am scăpat să mai fac imagini cu afumătoarea. Mulţumesc!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

Avatar utilizator
cristian505ro
Veteran
Veteran
Mesaje: 1275
Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de cristian505ro » 19 Mar 2011, 16:31

craparulsef scrie:Fie cum spui dumneata ... abia că am scăpat să mai fac imagini cu afumătoarea. Mulţumesc!
Caut pe viitor sa trec la un butoi de lemn,e mai bun, trebuie sa fie destul de etans si inalt, ca sa se mai raceasca fumul.
Eu am ales varianta din tabla,ca asa am avut si m-am gandit sa nu ia foc lemnul prin aprindere, ardere necontrolata.
Asta de tabla,practic sunt 2, puse unul peste celalt-cel de sus cu fundul decupat, vine exact peste gura celui de jos si prinse apoi cu un brau de tabla ca sa nu rasufle fumul. In cel de jos pe fund am o bucata de fonta,peste care pun rumegusul. Are si o gura de vizitare prin care alimentez cu rumegus si reglez tirajul de aer. Cel de sus are capac,pus destul de etans,decupat pe mijloc si sudat un burlan mic, lat de 15 cm,prin care iese fumul. Si burlanul are capac, ca sa reglez fumul si de aici. In cel de sus am posibilitate de prindere a pestelui si prin atarnare si de asezare pe gratare de inox.Am vazut afumatori din lemn,profesionale, de vanzare pe diverse site-uri dar sunt prea scumpe.
Treaba e ca la anul va trebui sa schimb butoaiele de tabla, le folosesc din 2000 si s-au cam corodat de la fum.
Cristian Bebesel

Avatar utilizator
moldovan marius
junior
junior
Mesaje: 9
Membru din: 06 Ian 2009, 15:55

Re: peste afumat

Mesaj de moldovan marius » 20 Mar 2011, 10:38

cristian505ro scrie:
craparulsef scrie:Fie cum spui dumneata ... abia că am scăpat să mai fac imagini cu afumătoarea. Mulţumesc!
Caut pe viitor sa trec la un butoi de lemn,e mai bun, trebuie sa fie destul de etans si inalt, ca sa se mai raceasca fumul.
Eu am ales varianta din tabla,ca asa am avut si m-am gandit sa nu ia foc lemnul prin aprindere, ardere necontrolata.
Asta de tabla,practic sunt 2, puse unul peste celalt-cel de sus cu fundul decupat, vine exact peste gura celui de jos si prinse apoi cu un brau de tabla ca sa nu rasufle fumul. In cel de jos pe fund am o bucata de fonta,peste care pun rumegusul. Are si o gura de vizitare prin care alimentez cu rumegus si reglez tirajul de aer. Cel de sus are capac,pus destul de etans,decupat pe mijloc si sudat un burlan mic, lat de 15 cm,prin care iese fumul. Si burlanul are capac, ca sa reglez fumul si de aici. In cel de sus am posibilitate de prindere a pestelui si prin atarnare si de asezare pe gratare de inox.Am vazut afumatori din lemn,profesionale, de vanzare pe diverse site-uri dar sunt prea scumpe.
Treaba e ca la anul va trebui sa schimb butoaiele de tabla, le folosesc din 2000 si s-au cam corodat de la fum.
o poza daca se poate...... :)

Avatar utilizator
moldovan marius
junior
junior
Mesaje: 9
Membru din: 06 Ian 2009, 15:55

Re: peste afumat

Mesaj de moldovan marius » 20 Mar 2011, 10:40

cum se afuma carnea de porc ,nu se poate?
in afumatoare normala.......

Avatar utilizator
stefan_kwr
Veteran
Veteran
Mesaje: 683
Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
Localitate: Craiova
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de stefan_kwr » 20 Mar 2011, 20:54

Rumegusul de brad nu e bun pentru afumat :)
Cel mai bun este rumegusul dintr-un lemn de esenta tare, stejar, fag.

Avatar utilizator
cristian505ro
Veteran
Veteran
Mesaje: 1275
Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de cristian505ro » 20 Mar 2011, 21:55

stefan_kwr scrie:Rumegusul de brad nu e bun pentru afumat :)
Cel mai bun este rumegusul dintr-un lemn de esenta tare, stejar, fag.
Stiu asta,de mic copil. Dar de aceea am si mentionat ca iau rumegus ce gasesc la atelierele de tamplarie, in general de brad sau amestec. Asta e, daca stau pana lucreaza ei din esente tari,nu mai afum nimic.
Cristian Bebesel

Avatar utilizator
craparulsef
Veteran
Veteran
Mesaje: 1181
Membru din: 04 Ian 2010, 21:17

Re: peste afumat

Mesaj de craparulsef » 20 Mar 2011, 22:10

cristian505ro scrie:
stefan_kwr scrie:Rumegusul de brad nu e bun pentru afumat :)
Cel mai bun este rumegusul dintr-un lemn de esenta tare, stejar, fag.
Stiu asta,de mic copil. Dar de aceea am si mentionat ca iau rumegus ce gasesc la atelierele de tamplarie, in general de brad sau amestec. Asta e, daca stau pana lucreaza ei din esente tari,nu mai afum nimic.
Esenţele tari fac fumul iute, deci gustul va fi naşpa ... cel mai bun fum este cel de la rumeguşul de salcie roşie şi imediat după el cel de brad !!!
Sub nici o formă stejar, frasin, fag căci scumbia va avea un gust astfel încât veţi simţi o iuţeală pe buze, limbă chiar şi în gât! Şi vă rog nu mă mai provocaţi cu afumatul scrumbiei, căci nu mă pot abţine să nu intervin ... vorbiţi şi dvs. despre afumatul buturilor de porc ca să pot învăţa şi eu ceva!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

Avatar utilizator
romelian
senior
senior
Mesaje: 183
Membru din: 01 Feb 2009, 00:30
Localitate: Arad
Contact:

Re: peste afumat

Mesaj de romelian » 20 Mar 2011, 23:11

craparulsef scrie: Şi vă rog nu mă mai provocaţi cu afumatul scrumbiei, căci nu mă pot abţine să nu intervin ... vorbiţi şi dvs. despre afumatul buturilor de porc ca să pot învăţa şi eu ceva!
Da chiar asa, nu va abtineti, asa mai invatam si noi astia de la campie cum se afuma si pastreaza pestele altfel decat la congelator =D>
Ca ichtiolog, ma intreb, oare cum se inmultesc sirenele? Au si ele sirenul lor?

Scrie răspuns

Înapoi la “Preparate din peste”