heelp....boiles pentru prima data

nada mileniului 3

Moderator: florentiniuga

heelp....boiles pentru prima data

Mesajde maniac75 » 08 Mai 2018, 12:43

buna ziua,
cum toate trebuie sa aiba un inceput, impreuna cu partenerii mei de pescuit am incercat sa ne facem bilele cu care sa pescuim. folosind o " reteta unui campion" ;) gasita pe net, si respectand cantitatile din acea reteta, dupa ce am amestecat partea solida cu cea lichida pasta rezultata era moale ( daca puneam coca pe masa se lasa, se intindea ) si lipicioasa. pentru a drege putin busuiocul am adugat ( la 5 kg de mix solid ) 500 grame de gris dar coca tot se mai intindea putin si se lipea, chiar si dupa ce am tinut-0 la frigider mai bine de o ora. nu am mai adaugat gris de teama sa nu se intareasca prea rau bilele sau sa crape, si am rulat bilele asa. normal bilele erau lipicioase si putin moi ( daca intorceam masa de rulat cu fata in jos nu se dezlipeau....), iar din diferite filmulete am vazut ca ele trebuie sa curga usor de pe masa de rulat. a doua zi dimineata cand am mers sa vad isprava, bilele se turtisera foarte putin pe partea din jos si au luat urma plasei folosite pentru uscare. de data aceasta o sa le folosim asa, aruncandu-le in apa cu spombul, dar cu cobra cred ca o sa avem probleme....

dupa mai multe meditatii si sedinte, am ajuns la concluzia ca o posibila problema ar fi nectarblendul. nectarblendul ( dudi ) pe care l-am introdus in partea solida a venit deja umectat si cam uleios, iar in filmuletul respectiv am vazut ca era uscat..... oare asta sa fie cauza, voi ce credeti?


multumesc anticipat tuturor celor care se vor implica constructiv in acest subiect!
Avatar utilizator
maniac75
utilizator
utilizator
 
Mesaje: 21
Membru din: 19 Mai 2013, 10:33
Localitate: slatina

z

Re: heelp....boiles pentru prima data

Mesajde florentiniuga » 10 Iul 2018, 01:51

Nu am folosit de la Dudi dar tot nectarblendul pe care l-am vazut pana acum era uscat. Problema insa nu e neaparat asta. Experienta va va invata (dar mai bine sa va si spuna cineva care a trecut prin asta, ca sa nu cheltuiti prea mult) ca nu trebuie sa respectati identic dozajele din retetele altora, in special daca nu aveti exact aceleasi ingrediente, de la aceiasi producatori.
Exista doua variabile la care puteti umbla, aproape indiferent de reteta:
1. daca iese prea moale pasta, nu ezitati sa mai adaugati mix, pana cand e suficient de tare, cam ca o plastelina;
2. daca e prea lipicioasa, aveti iarasi doua variante:
a) reduceti doza ingredientelor de legare, adica de proteina lactica (pentru fierte) sau lapte de porumb (pentru solubile) sau de TTX daca folositi asa ceva in compozitie, sau
b) suplimentati doza ingredientelor de volum mai uleioase, adica de faina de peste si/sau de soia.
Daca nu e suficient de lipicioasa, actionati exact invers.
Nu in ultimul rand, folositi un ulei de peste, de canepa sau in ultima instanta orice ulei vegetal, pentru a unge usor coca atunci cand o bagati in pistol, precum si masa de rulat. Dar nu faceti excese, doar minim necesar ca sa nu se lipeasca de maini, de pistol sau de masa. Iar atunci cand, fara sa folositi ulei, coca nu se va lipi si se va rula bine, fara sa crape sau sa se turteasca bilele dupa uscare, veti sti ca ati obtinut compozitia ideala. Mai trebuie doar sa ii placa si pestelui reteta voastra.
Astept sa-mi spuneti in ce mod ati rezolvat-o.
Ne intalnim si pe Facebook

Imagine
Avatar utilizator
florentiniuga
Master Admin
Master Admin
 
Mesaje: 4644
Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Boiliesuri

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator