Decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei

birocratie

Moderatori: pharaoh, vali003

Scrie răspuns
Avatar utilizator
mircea13
senior
senior
Mesaje: 312
Membru din: 02 Ian 2008, 16:40
Localitate: iasi

Decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei

Mesaj de mircea13 » 09 Mai 2018, 16:11

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, considerând că actul normativ încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura este neconstituțională, în ansamblul său.

Curtea a constatat că întreaga problematică a privatizării societăților cu profil piscicol și a amenajărilor piscicole pe care Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură le are în portofoliu ține de regimul juridic general al proprietății, așadar, de domeniul legii organice, iar condițiile administrării, concesionării sau închirierii bunurilor proprietate publică trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organică. Prin urmare, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura ar fi trebuit să fie adoptată și votată ca lege organică, potrivit art.73 alin.(3) lit.m) și art.136 alin.(4), precum și art.76 alin.(1) din Constituție.

Totodată, întrucât dispozițiile art.I pct.17 din legea criticată modifică limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea pentru infracțiunile din domeniul piscicol stabilite prin lit.a)-c) ale art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.23/2008, Curtea a constatat că acestea au un caracter organic și, în consecință, legea supusă controlului de constituționalitate trebuia votată și adoptată ca lege organică, potrivit art.73 alin.(3) lit.h) și art.76 alin.(1) din Constituție.

De asemenea, având în vedere că forma adoptată de Camera Deputaților modifică substanțial configurația inițiativei legislative și a formei adoptate de Senat, Curtea a constatat că au fost încălcate și dispozițiile art.75 coroborat cu art.61 alin.(2) din Constituție referitoare la principiul bicameralismului, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, arată un comunicat al CCR, remis STIRIPESURSE.RO.
Am dreptul sa am alta parere decat dvstra!

Scrie răspuns

Înapoi la “Legi, Permise, Asociatii, Cluburi, Federatii”