Unde pescuiesc!

lansetistii, de la carpfishing la feeder

Moderator: gor965

Scrie răspuns
Avatar utilizator
elvis_armeanca
senior
senior
Mesaje: 175
Membru din: 27 Iun 2011, 21:26
Localitate: ovidiu

Unde pescuiesc!

Mesaj de elvis_armeanca » 06 Ian 2012, 04:10

Rog pe cei experimentati sa-mi explice si mie modul de sondare ,cercetare si interpretare al substratului baltii si functie de rezultate ,care sunt acelea care indica locul bun pentru pescuit la crap !mai simplu ce simti la lanseta cand dai de un prag,de o groapa,de mal,pietris,lut,etc..si care din ele este locul fierbinte!Stima
daca ai nevoie de mine ,te sun eu..!

Avatar utilizator
elvis_armeanca
senior
senior
Mesaje: 175
Membru din: 27 Iun 2011, 21:26
Localitate: ovidiu

Re: Unde pescuiesc!

Mesaj de elvis_armeanca » 06 Ian 2012, 15:22

e secret ? ;;) dau si de baut pana la urma numai sa pricep si eu ! o:-)
daca ai nevoie de mine ,te sun eu..!

gor965
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5455
Membru din: 20 Noi 2007, 20:17
Localitate: Calarasi
Contact:

Re: Unde pescuiesc!

Mesaj de gor965 » 06 Ian 2012, 16:09

Sondaje fara marja de eroare

Un articol de : Ciprian Ene
cipica.jpg

Învaţă să foloseşti corect pluta de marcaj şi vei înţelege tot ce se întâmplă sub apă, pe locul tău de pescuit. Markerul poate face minuni.

Un prag, un canal sau un platou sunt structurile pe care pescarii de crap le caută adesea pentru a începe o partidă. Sunt de părere că atunci când urmărim să prindem crap, trebuie să-l localizăm cât mai bine, pentru că nicio nadă din lume nu-l va aduce, de la distanţă, pe patul nostru de nadă. Localizarea este foarte importantă pentru mine. Încep pescuitul propriu-zis cu folosirea plutei de marcaj (marker în limbaj crapist) şi a caietului, unde încropesc, de fiecare dată, o mică hartă a locului. Reprezentarea grafică a ceea ce ne arată markerul mă face să înţeleg cât mai bine ceea ce este sub apă.

Probabil că multora li se va părea un pic deplasat dacă spun că folosesc markerul şi în puţinele partide scurte pe care le fac. Atunci când timpul ne presează şi cu siguranţă nu avem nevoie de abordări greşite, acea jumătate de oră pe care o pierdem cu periatul apei este un interval de timp cheltuit avantajos. De cele mai multe ori pierdem mult timp să găsim peştele încercând aleatoriu diverse porţiuni ale vadului din faţa noastră. Folosesc markerul la toate partidele de pescuit în care nu plantez, îl folosesc la concurs în prima zi, iar dacă rezultatele sunt sub aşteptări, nu ezit să-l folosesc până la final.
marckere.jpg

Ce este markerul?

O plută cu flotabilitate mare, colorată în mod vizibil şi prevăzută cu un vârtej la capătul inferior, care, folosită corespunzător, vă poate schimba percepţia despre pescuit.

TRUC: Majoritatea plutelor de marcaj au partea superioară colorată portocaliu fluo. În momentele în care soarele bate din faţă, iar suprafaţa apei este oglindă, vă recomand să vopsiţi capătul plutei cu un marker permanent negru, sau să acoperiţi vârful cu bandă adezivă neagră. Va fi mult mai vizibil!

Pentru a putea folosi corect această găselniţă extraordinară avem nevoie de o lansetă, o mulinetă şi un pic de voinţă.


Lanseta

Multe firme producătoare de lansete au în gama lor beţe specializate pentru marker, de 3,60 m şi putere 2,5 lbs. Desigur, mulţi pescari folosesc pentru marker una dintre lansetele cu care pescuiesc, sau o lansetă mai veche şi mai slab calitativă. Din punctul meu de vedere, lanseta pentru marker trebuie sa fie, fără exagerare, cea mai performantă lansetă din dotarea noastră. Astfel, sugerez folosirea unei lansete rapide, cu o putere de aruncare mai mare. Faptul că blancul lansetei este mai rigid şi nu atenuează şocurile ne ajută, folosind plumbi speciali, să determinăm dacă substratul este mâlos, nisipos sau argilos. Puterea de aruncare mai mare mă ajută să folosesc un plumb mai greu, 125–140 g, pe care îl prefer celor mai uşori, din trei motive. În primul rând, întregul ansamblu nu se va mişca de pe fundul apei în timpul operaţiunilor de măsurare. Apoi, greutatea mai mare mă ajută într-o oarecare măsură la stabilirea naturii substratului. Şi nu în ultimul rând, am observat că o greutate mai mare a plumbului mă ajută să lansez pluta la distanţă mai mare în cazul ansamblului lansetă–mulinetă–fir–plută, preferat de mine. Ca idee, mulţi ani am folosit un spod pe post de lansetă pentru marker, iar în ultimul an am trecut la o lansetă de 3,90 m şi putere 4 lbs. Pentru ca măsurarea adâncimii apei să fie mai uşoară am făcut două marcaje cu bandă izolatoare, unul la 25 altul la 50 de centimetri de la galetul mulinetei, pe blancul lansetei.
banda-adeziva.jpg
banda-adeziva.jpg (5.28 KiB) Vizualizat de 3490 ori
Mulineta

Folosiţi tot timpul mulineta cu aceeaşi mărime a tamburului ca şi cele cu care pescuiţi. Personal, folosesc Shimano Ultegra XSA, mărimea 10.000. Foarte ulilă este folosirea unei mulinete cu baitrunner.
mulineta-cu-fir-textil.jpg

Firul

Fără îndoială, firul ideal pentru mulineta de marker este cel textil. De ce? Pentru că un fir textil are elongaţie aproape zero şi va transmite imediat orice semnal sau vibraţie direct în vârful lansetei. Se pot folosi totuşi şi fire mono, dar recomand să se aleagă unul cu elongaţie cât mai scăzută. Eu sondez cu Tuf Line de 20 lbs varianta fluo, căreia îi pun înaintaş mai gros, de forţă. Foarte important este ca atunci când umpleţi tamburul cu fir textil să nu îl umpleţi până la refuz ca în cazul firelor mono, ci să vă opriţi exact la buza tamburului, evitând astfel neplăcutele peruci pe care textilul le face.




Plumbul

Plumbul se alege în primul rând în funcţie de portanţa plutei, pentru că nimeni nu vrea ca măsurătoarea pe care o face sa fie inexactă. În comerţ există mai multe modele de plumbi specializaţi pentru periat apa, caracterizaţi prin diverse asperităţi prezente pe suprafaţa lor, cu rolul de a transmite cât mai bine vibraţiile în vârful lansetei, prin fir.
plumbi.jpg

Cum se foloseşte?

Întâi de toate, luaţi o bucată de fir mono, gros de 0,5mm, să zicem. Legaţi capătul acestuia de ochetul plumbului. Peste nod şi ochet trageţi un con de cauciuc. Tăiaţi firul la aproximativ 30 cm de plumb. Introduceţi un al doilea con de cauciuc, dar cu partea subţire spre plumb, de data asta. La circa 15cm de plumb legaţi un vârtej mare, cu ochetul rotund. Trageţi conul de silicon peste ochetul vârtejului. Rolul distanţării plumbului de vârtej este de a evita blocarea plutei în iarbă, în cazul în care aceasta este prezentă pe fundul lacului. Introduceţi firul principal prin vârtej, apoi o bilă de cauciuc pe fir şi după aceea legaţi markerul prin nodul dumneavoastră preferat sau printr-o agrafă rapidă, în cazul în care consideraţi că o să fie necesar să schimbaţi modelul plutei pe parcursul partidei de pescuit.
montaj-iarba.jpg

Cum se foloseşte ansamblul lansetă–mulinetă–plumb–plută?

Lansăm în mod obişnuit, iar pluta cu plumbul ajung pe fundul apei. Recuperăm cu vârful în lateral (nu îndreptat spre cer, ca la dril!), până când simţim că linia este întinsă. Firul textil face acest lucru mai uşor de sesizat. În acest moment pluta noastră este la 20cm de fundul apei, pentru că 20cm este distanţa dintre plumb şi vârtej. Următorul pas este să slăbim frâna mulinetei sau să cuplăm baitrunnerul, dacă e cazul. Vom desfăşura cu mâna, treptat câte 25/50cm de fir (până în dreptul marcajelor), numărând de câte ori s-a repetat manevra. La un moment dat, pluta noastră iese la suprafaţă. În momentul acela facem calculele: am scos de 5 ori câte 50cm de fir de pe tambur (sau de 10 ori câte 25) = 250cm, plus cei 20cm distanţa dintre plumb şi plută, înseamnă că apa are 2,7m în locul respectiv. După ce am stabilit adâncimea apei, recuperăm firul cu grijă, până când simţim iarăşi contactul cu plumbul. În momentul acela trebuie să pompăm încet în lateral. Vârful lansetei ne va fi de ajutor. Dacă vârful lansetei rămâne arcuit în timpul pompajului şi nu prezintă diverse vibraţii, fundul lacului este probabil mâlos. Dacă în vârful lansetei se simt vibraţii ca şi cum plumbul „se împiedică” înseamnă că substratul prezintă mici denivelări. Acestea pot fi pietre (pietriş), ştepi de trestie, sau mici găuri specifice fundului de lac argilos.

Fundul tare este semnalat prin faptul că la recuperare plumbul „vine” uşor. Dacă pe parcursul măsurătorilor simţim că întreg ansamblul nostru s-a îngreunat, iar recuperarea devine greoaie, foarte probabil am reperat o porţiune acoperită cu plante subacvatice moarte, aşa-zisa „iarbă”. După una sau mai multe recuperări, urmează o nouă măsurătoare a apei. Se continuă cu astfel de măsurători până când geografia substratului prezintă o schimbare în sensul că adâncimea apei creşte sau scade. Astfel, ne dăm seama dacă panta de înclinaţie este dinspre mal spre larg sau invers. În momentul în care ansamblul nostru se opreşte în timpul recuperării, este semn că pe substrat se regăsesc denivelări. Măsurăm adâncimea apei în locul în care am simţit acea denivelare, recuperăm şi pompăm o dată, după care măsurăm iarăşi adâncimea apei. Dacă există o diferenţă de nivel înseamnă că acolo tocmai am descoperit un prag. Eu fac măsurătorile din 5 în 5m (dacă avem lanseta pe direcţia firului perpendicular pe mal, şi pompăm în lateral, până când lanseta devine paralelă cu malul, am recuperat aproximativ 5m) şi notez în agendă fiecare diferenţă de nivel. Astfel, după circa 10 măsurători, pe fiecare din cele 3 direcţii (stânga, mijloc şi dreapta standului de pescuit), reuşesc să cartografiez, în mare parte, fundul lacului.

După ce am încropit această hartă încep să-mi fac planuri în legătură cu poziţionarea lansetelor.

Un bun prieten de-ai mei a făcut la un moment dat o remarcă peiorativă foarte bună. „La concursuri sunt mai multe binocluri în standuri decât markere”. Ideea este următoarea: încercaţi să localizaţi exact eventualele structuri pe care le prezintă vadul dumneavoastră şi după aceea căutaţi greşeala în altă parte.

Sursa articol : http://www.superpescar.ro/
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

Avatar utilizator
elvis_armeanca
senior
senior
Mesaje: 175
Membru din: 27 Iun 2011, 21:26
Localitate: ovidiu

Re: Unde pescuiesc!

Mesaj de elvis_armeanca » 06 Ian 2012, 16:44

Multumesc mult! am inteles perfect!ca de obicei de mare ajutor , gor965!Respect! >:D<
daca ai nevoie de mine ,te sun eu..!

Avatar utilizator
Madalin Dirla
Veteran
Veteran
Mesaje: 3312
Membru din: 03 Mai 2008, 14:46

Re: Unde pescuiesc!

Mesaj de Madalin Dirla » 06 Ian 2012, 19:32

elvis_armeanca scrie:Multumesc mult! am inteles perfect!ca de obicei de mare ajutor , gor965!Respect! >:D<
Elvis,cel mai bine inveti pe balta,la inceput o sa-ti fie greu pana gasesti locurile "fierbinti",dar dupa ce incepi sa dai in el nu-ti va mai lipsi markerul din bagaj ;) .

Avatar utilizator
elvis_armeanca
senior
senior
Mesaje: 175
Membru din: 27 Iun 2011, 21:26
Localitate: ovidiu

Re: Unde pescuiesc!

Mesaj de elvis_armeanca » 06 Ian 2012, 21:42

Va multumesc pentru ajutor!am inteles perfect!stima
daca ai nevoie de mine ,te sun eu..!

Scrie răspuns

Înapoi la “Pescuitul la crap, fitofag si caras”