statul, ANPA-ul, asciatiile si pescarii

Despre canibalcanizarea cu miros de Carpati - 100% despre pescuit

Moderator: Qnyx

Scrie răspuns
Avatar utilizator
GigiC
junior
junior
Mesaje: 2
Membru din: 20 Ian 2013, 11:56

statul, ANPA-ul, asciatiile si pescarii

Mesaj de GigiC » 20 Ian 2013, 13:16

Dragii mei observ ca peste tot in tara avem nemultumiri fata de situatia in care au ajuns apele publice din Romania.
Vedem toti cum braconajul ajunge an de an la cote din ce in ce mai mari, pestii in anumite locuri duc o adevarata lupta pentru supravietuire si nimeni nu face nimic.
Cum de s-a ajuns aici?
Un prim vinovat ar fi cadrul legislativ defectos din tara. Momentan avem doaua ministere care adopa legi a caror efect se rasfrange asupra apelor publice.
Unul ar fi Ministerul Mediului care se ocupa de ariile protejate, arii in care intra si portiuni de apa.
Iar al doilea minister este cel al Agriculturii prin A.N.P.A.
Aceste doua ministere cred ca anul trecut au dat cca. 30 de legi care se rasfrang asupra modului in care asociatiile de pescari sau oragnizatiile de mediu administreaza arile protejate sau apele din custodie. Si unde e baiul? Stim toti ca la noi in tara totul trece prin stomac, asa ca in unele locuri atat asociatiile de pescari care administreaza o anumita apa publica practica un tarif de pescuit pe acea apa, cat si organizatia de mediu(care poate fi o alta asociatie de pescari) are tarife de acces in zona. Tarife practicate ilegal de unii, dar nestiutorii, saracii pescari, le platesc ... astfel ajungi ca inainte de a pleca la o partida relaxanta de pescuit sa studiezi bine legea in loc sa prepari momeala.
Acuma sa ajungem si la A.N.P.A. resposabilul pe activitatea de pescuit si relatia sa cu asociatiile de pescari. Stim toti ca acum dreptul de a pescui il confera permisul de pescuit A.N.P.A. si nu carnetul de membru la vreo asociatie. Tot A.N.P.A.-ul impate apele publice catre asociatiile de pescari si tot el are dreptul de a le retrage autorizatiile, in cazul in care constata ca nu isi fac treaba. ANPA-ul este de asemenea cel care poate sa dea amenzi pescarilor ilegali sau braconierilor. Amenzi mai poate da politia si jandarmeria, daca sunt solicitate sa vina pe malul apei.
Astfel observam ca paznicii asociatiilor au cam ramas fara putere in fata pescarilor ilegali sau a braconierilor. Paznicii pot doar sa verifice activitatea de pe malul apei, sa incaseze bani de la pescarii nemembri si sa anunte ANPA-ul politia sau jandarmeria in cazul in care observa actiuni ilegale, ca sa se puna in aplicare un plan de prindere in flagrant a delicventilor. Deci daca eu sunt paznic si vad pe unul dand cu plasa nu pot sa ii fac nimic ... il salut si anunt mai departe ce am vazut.
Deci conform legii puterea se afla concentrata in mana ANPA-ului, care desi incaseaza bani de la pescari si pune asociatiile la paza, dar fara a le da drept sa ia masuri directe.
Asa ca daca te duci la asociatie si le spui ca in zona in care pescuiesti se braconeaza intensiv ei spun ca nu au drept sa faca nimic si te trimit la ANPA. La ANPA, deoarece au cate un ispector la unu sau doua judete, ti se comunica ca din lipsa de personal nici ei nu pot face nimic, dar asociatia sa cheme jandarmi si sa ia masuri.
Deci din cauza acestui cadru legislativ defectuos fiecare arunca mata moarta in curtea celuilalt iar braconajul isi vede de cursul sau.
In momentul de fata eu vad in ANPA doar o unealta prin care statul ia de doua ori bani de la pescari: o data asociatia plateste pentru autorizatiile de organizare a pescuitului sportiv pentru apele din custodie ANPA-ului si pescarul (ca e sau ca nu e membru) plateste permisul ANPA.
In opinia mea relatia dintre ANPA si asociatii ar trebui s fie alta.
Deoarece ANPA-ul are doar un inspector zonal fara paznici angajati, acesta ar trebui sa fie doar o parghie de control asupra asociatiilor. Astfel ANPA-ul ar trebui sa elibereze autorizatii de organizare a pescuitului recreativ sportiv catre asociatii, sa se asiguree ca acestea isi indeplinesc obligatiile, ca asociatiile coopereaza intre ele pentru rezolvarea anumitor probleme, sa discute cu asociatiile anumite propuneri legislative pentru rezolvarea diferitelor probleme din teren(care au scapat nerezolvate), sa faca cursuri de legislatie lunar sau trimestrial cu paznici asociatiilor, paznici care in urma unor examene de legislatie pe pescuit si acvacultura sa fie atestati de ANPA.
In acest fel vom avea paznici bine instriti capabili sa aplice legea pe malul apei si drepturile acestora ar putea fi marite putand primi si drept de control si amenda. Iar in momentul in care situatia din teren o cere asociatia poate apela la ajutorul jandarmeriei pentru a corecta lucrurile.

Penru ca in momentul de fata va spun sincer ca daca as fi paznic mi-ar fi frica sa merg pe malul apei si sa ma iau de braconieri.

Voi ce pare aveti vizavi de aceasta problema?

As sugera propunerea spre dezbatere pe cat mai multe siteuri pescaresti din tara si eventual postarea unei petitii online pentru sustinerea unor propuneri pentru indreptarea situatiei si relatiilor dinre asociatii si stat.

Avatar utilizator
marcels
junior
junior
Mesaje: 1
Membru din: 08 Iun 2009, 23:28

Re: statul, ANPA-ul, asciatiile si pescarii

Mesaj de marcels » 27 Ian 2013, 12:12

statul a facut ce a crezut el ca e mai bine cand a dat apele asoc iatiilor de pescari.Crezand ca se spala pe maini,de grija cu gospodarirea apelor,le-a pasat-opescarilor.Cativa mai dezghetati la minte si-au tras cate o asociatie(de pescari),adica pusculita de de bani frumosiin folos particular.Ca doar nu o sa credeti ca s-au apucat cu banii de la pescari ,sa-i investeasca in amenajari si intretinerea apelor ce le-au primit in administrare,populari, combaterea braconajului si cate altele prevazute in caietele de sarcini,in baza carora au primit autorizarea de la ANPA.Exista un judet in transilvania,unde trezoreria statului nu primeste de la persoane fizice care nu vor sa fie membri vreunei asociatii, cei 30 ron,pentru a-i elibera chitanta cu care sa-si obtina permisul de pescuit.DE CE OARE?Intrebare retorica.Acolo functioneaza alte legi.Acolo trebuie sa te inscrii intr-o asociatie de pescari ,pentru a plati si tariful anual perceput de asociatie,(nu merge cu tarif lunar ,sau saptamanal),si numai asociatia are ddreptul sa plateasca la trezorerie.In cazul acesta multa lume renunta la permis.Pentru ca ,zic ei"doar n-o sa dau 30lei la stat si inca 20 la asociatie care ma obliga la tariful anual ca sa-mi faca permis".Si uite asa statul pierde multi bani,braconajul creste vazand cu ochii,deoarece asociatia de pescari nu mai face controale pe ape(pe considerentul ca ce rost mai are sa controlam pescarii ca la toti le-am luat banii pe un an).Si uite asa mai punem umarul la propasirea sau prabusirea scumpei noastre tarisoare

Avatar utilizator
GigiC
junior
junior
Mesaje: 2
Membru din: 20 Ian 2013, 11:56

Re: statul, ANPA-ul, asciatiile si pescarii

Mesaj de GigiC » 30 Ian 2013, 08:40

Adevarat e tot ce spui Marcel.
Chestia cu trezoreria se intampla si in Bihor, dor ca aici daca ii spui lu tanti de la ghiseu ca: conform legii ...(nu mai retin numarul) si anuntului facut de ANPA poti sa platesti la dansa permisul ANPA; atunci de la giseul alaturat apare o alta tanti (care cica cunoaste ultimele modificari de acu 2 ani ale legii) si spune "da da poate sa plateasca". Si iaca asa te faci posesor de permis ANPA fara sa mai treci pe la asociatii.

Intradevar asociatiile din tara asta numai de pescari nu sunt, cu exceptia catorva mai nou aparute, dar care nu au primit decat cateva "cioburi" de ape (un fel de helesteu plin cu rate), ca doar ei nu au fonduri pentru spaga groasa. Si oricum dupa ce cresc si astea se schimba ca are grija sistemul de acest lucru.

Adevarul e ca putem noi da din gura si din degete pe tastatura pana ne tocim toate unghiile ca nimeni nu doreste sa schimbe nimic in "buna" oranduire din tara asta.
Bine ca au facut permisul ANPA ca sa nu bagam atatia bani la asociatii, desi presupun ca pe viitor vor aparea schimbari sumbre si la acest capitol.
In unele judete am observat ca iesi la aceeasi suma de bani daca mergi la trezorerie si platesti ANPA-ul la care se aduna tarifele practicate de asociatie ca si cand ai merge sa platesti cotizatia de membru. Aia au fost smecheri de-a binelea si probabil fara concurenti.

Ca in orice domeniu toti incearca sa traga pielea de pe tine: asociatii, anpa, stat, patron si sa iti ofere cat mai putin posibil in schimb(daca se poate nimic e cel mai bine).

Oricum toate sunt vorbe-n vand si asa vor ramane.

Scrie răspuns

Înapoi la “Politica lu' Peste”