Daca reglam frana la limita de rupere a firului tras cu o viteza constanta,acesta o sa se rupa la smucire. Acest lucru se datoreaza in primul rand momentului de inertie al tamburului. (intram prea mult in fizicagor965 scrie: Dane spune-mi daca gresesc :
Socul ala dezvolta o tensiune mai mare in fir si chiar daca frana e destul de slabita ca sa-l poata prelua in mod direct , din cauza frecarii firului cu inelele ,respectiva tensiunea nu mai ajunge pana sus in tambur (decat mult diminuata ca sa poata "activa " frana) ! In cazul socurilor , initial toata tensiunea e preluata de bucata de fir de pana in varful lansetei !
reglare frina
Moderatori: gor965, florentiniuga
- Dan Mitranescu
- Partener

Re: reglare frina
- Dan Mitranescu
- Partener

George,
Cum pescuiesti tu la Dunare ,din barca, printre buturugi ,cred ca reglarea franei se face prin ''sudare" ,iar drilul se face sub deviza "care pe care''.
Putini cunosc senzatia ...
.
Mai ales cand te duci cu fire de 0,50 si in 5 secunde esti "facut praf'' ca si cum ai pescui cu ata de papiota ...
Cum pescuiesti tu la Dunare ,din barca, printre buturugi ,cred ca reglarea franei se face prin ''sudare" ,iar drilul se face sub deviza "care pe care''.
Mai ales cand te duci cu fire de 0,50 si in 5 secunde esti "facut praf'' ca si cum ai pescui cu ata de papiota ...
Nu se pune problema reglajului EXACT la limita de rupere ...reglajul de care am zis eu ca se poate efectua cu un cantar, se face pentru 1/3 din rezistenta firului tocmai ptr. a mai preintampina ruperea din cauza socurilor !Dan Mitranescu scrie: Daca reglam frana la limita de rupere a firului tras cu o viteza constanta,acesta o sa se rupa la smucire. Acest lucru se datoreaza in primul rand momentului de inertie al tamburului. (intram prea mult in fizica). Practic este bine sa tinem frana reglata (in asteptare) mult sub limita de rupere a firului.
Dan Mitranescu scrie:George,
Cum pescuiesti tu la Dunare ,din barca, printre buturugi ,cred ca reglarea franei se face prin ''sudare" ,iar drilul se face sub deviza "care pe care''.Putini cunosc senzatia ...
.
P.S
Fapt divers :
Frana la PL ,stransa la maxim nu-mi poate tine pe loc firul de 0.35 Carp Expert Carbon(14.9 kg) , in tractiune liniara (cu varga in plan orizontal ...nerecomandat in cazul firelor groase ,ptr. va poate strica piesa care este pe ax, si-l face sa oscileze ) . Ca sa-l rup in caz ca am agatat montura trebuie sa-l trag cu mana ! Acelasi fir cedeaza in drill ,cu frana reglata cam la jumamate din forta de franare cand se supara un balaur si brusc ,vrea sa te traga in apa !