gogu steriade scrie:[quote="phara
Si apropo` de salaul ala sorprodane, era frumos si mai credibil si daca povesteai un pic imprejurarile in care l-ai prins, perioada, momeala sau naluca folosita, zona..etc. Eu asta asteptam sa citesc.
acum   am  sa  va  spun  si  povestea   salaului ,  am  sa  va povestesc   asa   angramat  cum  ma  cred unii  ca  sunt  toata patania  cu  salaul,,,,,,eram intr-o   zi de  septembrie   pe  DUNARE  , dadeam la  stationar  la  somn  noaptea intr-un  loc  cu pietroaie  si  cu  apa  de 10 m,  ocazioanal  dimineata    la  pranz   si  seara incercam  si  avatul care facea  sarituri  violente  dupa  obleti,,,,   in  timp   ce  noi  ne  vedeam  de pescuit  au  aparul 2 pescari   cu  un  kingfiser   cu  sonar  si  toate   cele   au dat ocol de  cateva  ori  apoi ne-au  cerut  voie  sa pescuiasca  langa noi,,,  zis   si  facut , au campat baietii langa   noi si  si-au  vazut  de  pescuit,,,,  dupa  cateva  ore  bune  de incercat ne-am  tras  la un  sprit  cu  totii,,, timp  in  care unul  s-a   dus   sa   verifice  momeala   din  lansetele  bagate  de  ei in pietroaie,,,,  dupa  un  timp  vine  cu  lanseta in  mana   fara nimic  in  carlig,,,  se pare  ca pestele  rapitor  ai luase  momeala,,,,a  armat  dinnousi  aici nu pot  sa nu remarc   ca  bagase in  carlig un  carasel  mai  mare  de palma  si   a plecat  sa  planteze  lanseta  la  lucul   ei,,,, in  fine  ne  prinde   dimineata  la poveste,,, eu  mai mult  ascultand  decat  sa  vorbesc ,,  despre  sonar ,  despre   migratia  pestilor   despre  ce  vazusera  ei  pe  sonar in  cele  cateva  ture  date  de  cu  seara,,,,apoi  asa de  repede  cum  au  venit  ,dimineata  au  strans   sculele   si au plecat  pe    ostrov  sa dea la  crap,,,dupe   ce  au plecat  mi-au  lasat  un  bidan d e 5 litri  cu  ap  si  cu  carasei   unul  mai  voios  ca  altul, si  cum  stateam  asa  ganditor  si  reflecatam uimit  la  cele  spuse  la  bautura   de cei doi ,pun mana  pe  o  lanseta   ce  statea  cu montura  rupta  pe  mal  ai  fak  o noua  montura  cu  cel  mai  mare carlig din  trusa   si  plantez lanseta in  locul  unde  cei  doi  pescuisera toata noaptea cu  un  clopotel in  farf si  infipta  cu  cotorul intre  doua pietroaie  imense,,,, intre  timp m-am  dus  la  locul  meu  de pescuit  uitand  complet  de  eceea  lanseta,,,  dupa   ceva  minute   bune  pescuiam  in locul  meu  iar   pe  celalalt mal  colegul  meu  isi  facea  de lucru  cu  avatii,,,,   brusc  liniste   fu inrterupta de  in  zarganit de clopotei, eu  mirat  ma  uit in  amonte  sa vad  de nu  cumva  venira  iar  peste  noi  nitcavai  pescari de oras, dar  nu  frate nimic,   apoi  dupa  cateva  secunde  bune  de  cautat cu privirea  pe   carea   din  padure imi   adusei  aminte  de lanseta    si; o  luai ca  din  pusca   sa  vad   ce  e,,,,,   era  in   ea  frate , batul  statea  sa   se  rupa   iar mulineta  dadea  generoasa  fir , brusc  pun  mana  pe   ea ,,,, pietroi  frate ,,,  ma  gandesc  asta  e  somn?   dar  de   ce nu  bate ?   si  dupa  cateva minute bune  scot  bestia  cu    chip  de  salau  intre  doua  pitroaie   si  incalec pe   ea,,,,,  acolo  s-a  dat  adevrata  lupta  deoarece  apa  avea juma  de metru   intre  pitroaie eu neavand   la  mine dacat  lanseta,,,,,,,,,,  asta  e mai  baieti  povestea  salaului  de  10,5 kg
cand  sunt in mijlocul  dunarii ma  simt  rege,  nu dau  senzatia asta  pe  toti banii din lume