Fitofag la jar - la iarba verde

nu numai pentru gospodine

Moderator: vali003

Fitofag la jar - la iarba verde

Mesajde Ciombelete » 06 Mar 2018, 15:22

Salut
Anul trecut am descoperit si eu cum se prinde fitofagul pe ape curgatoare. Si cum pana anul trecut nu dadusem importanta acestui peste, am ramas de-a dreptul uimit de frumusetea drilurilor precum si de.. gustul lui. Pescuiesc EXCLUSIV pe ape curgatoare, pestii au un gust deosebit, lipseste gustul ala infect de balta/ de namol - pe care il simtim cand luam pesti din metro / selgros.

Reteta mea:
Se prinde un fitofag 2- 4 kg (novac / sanger) - se sacrifica, se curata pe interior. NU SE CURATA SOLZII!!! Se face un foc de lemne astfel incat sa se faca jar. Se ia pestele, se sareaza (nu exageram cu sarea) in interior cu sare fina, si se pune in jar, se acopera complet cu jar si se lasa acolo 15- 20 de minute. E de ajuns, deoarece se va patrunde. Carnea este pufoasa, lipsita de grasimile prezente la carnea de crap, un gust deosebit.
Dupa ce se scoate din jar se da jos pielea cu tot cu solzi, se sareaza si > Pofta Buna! E una dintre cele mai usor de preparat retete pe malul apei. Precizez ca la mine partidele dureaza de obicei 2 - 3 zile, la cort, in salbaticie pe malul Crisului / tiszei (Ungaria).
S-ar putea face reteta asta si lasand in prealabil pestele la marinat cu sare + zeama de lamaie, iar apoi invelit complet in folie, dar carnea parca ne e atat de gustasa,se pierde aroma fumului, carnea ramane inabusita/ fiarta.

Pentru mine, cei mai gustosi pesti pasnici de apa curgatoare sunt inn ordinea urmatoare:
1 - PLATICA (atat cele mici 100 -300 g care se cresteaza la preparare cat si cele de la 0.5 / 3.5 kg) -
2 - Fitofagul de apa curgatoare
3 - Vaduvita
4 - Mreana (aici ma refer la mrenele 1.5 -3 kg, nu retin mrene mai mici ca is pline de oase)
5 - Amurul (cteno)
6 - Carasul
7 - Crapul

Desigur, fiecare cu gusturile lui
Eu de cand am descoperit platica de apa curgatoare am renuntat complet la pescuitul pe balti, de vre-o 9 ani de zile am partide de pescuit doar pe rauri :). Dar repet, pentru mine, platica proaspata prinsa pe rauri este indiscutabil pestele pasnic nr1 ca si gust. Excludem rapitorii (salau / somn / biban etc)
Avatar utilizator
Ciombelete
junior
junior
 
Mesaje: 8
Membru din: 10 Ian 2014, 13:36

z

Înapoi la Preparate din peste

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator