Zacusca de Peste

nu numai pentru gospodine

Moderator: vali003

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Butaru Gabriel
Veteran
Veteran
Mesaje: 688
Membru din: 12 Sep 2008, 21:04

Zacusca de Peste

Mesaj de Butaru Gabriel » 22 Sep 2008, 17:24

Ce poate fi mai bun iarna, in zilele friguroase, la masa de dimineata decat niste felii de paine prajita unse din belsug cu zacusca de peste?
Pentru a prepara o delicioasa zacusca de peste aveti nevoie de legume foarte prospete, alese cu grija si peste la fel de proaspat, de preferinta peste gras.
Pentru o portie aveti nevoie de: 2 kg de peste, preferabil crap, somn sau salau. Este bine de stiut ca toamna pestele este mai gras deoarece isi aduna rezerve de grasime pentru trecerea peste iarna, acesta este cel mai bun peste pentru zacusca. 1.5 kg de rosii, 1,5 kg de ardei kapia, 1,5 kg de morcovi, 1,5 kg de ceapa, 750 mili litri de ulei. Sare, piper, foi de dafin, ardei iute, cimbru

Ardeii ii coaceti si ii curatati,
Dupa ce i-ati copt ii dati prim masina de tocat. Tot prin masina de tocat dati si morcovii si ceapa (seaprat).
Rosiile se dau prin masina speciala de scos sucul de rosii, se pastreaza doar sucul.
Pestele il dati intr-un clocot sa se desfaca usor carnea de pe oase, curatati oasele si apoi il dati prin masina de tocat.

Pentru pregatire va recomand un tuci mare, din fonta. Puneti uleiul in tuci si cand s-a incins foarte bine aruncati ceapa si morvcovii (tocate) sa se prajeasca putin, cand s-au prajit aruncati putina apa deasupra sa le inabusiti. Turnati deasupra sucul de rosii si ardeii tocati, cateva foi de dafin, 2-3 ardei iuti (dupa gust), sare, piper, cimbru, busuioc si ienibahar dupa gust.
Fierbeti acest amestec pana se ingroasa si se aduna uleiul la suprafata apoi il puneti la borcane cu un polonic avand grija sa aveti ulei pentru toate borcanele, se conserva foaret bine daca in fiecare borcan este un strat de 2-3 mm de ulei la suprafata. Borcanele se inchid si se fierb la bain marine.
Toata iarna o sa mancati cu placere aceasta zacusca de peste si o sa ma pomeniti.Pofta buna .Incercati si no-sa va para rau

Avatar utilizator
Nelutu
senior
senior
Mesaje: 299
Membru din: 21 Mar 2008, 19:32

Re: Zacusca de Peste

Mesaj de Nelutu » 22 Sep 2008, 18:50

Si cu pestele ce facem dupa ce l-am dat prin masina de tocat?? :mrgreen: :D :D

Avatar utilizator
Butaru Gabriel
Veteran
Veteran
Mesaje: 688
Membru din: 12 Sep 2008, 21:04

Re: Zacusca de Peste

Mesaj de Butaru Gabriel » 22 Sep 2008, 19:33

Pestele se adauga dupa ce se caleste ceapa si morcovul

Avatar utilizator
Butaru Gabriel
Veteran
Veteran
Mesaje: 688
Membru din: 12 Sep 2008, 21:04

Zacusca de Peste

Mesaj de Butaru Gabriel » 25 Sep 2008, 00:10

1,5 kg ceapa
1,5 kg morcov
1,5 kg ardei gras [ carnos rosu ]
2 kg peste
1 kg ulei
1 cana otet
5 cani apa
Foi dafin,Piper,Bulion la final

Ceapa,morcov,ardei gras,pestele se dau prin masina de tocat,toate separat.
Se pune jumate din ulei in tuci se caleste ceapa pana se aureste,se mai pune ulei,
si se pune morcovul la calit peste ceapa pana se caleste si el putin,
se mai pune ulei dupa care se pune ardeiul se amesteca si se pune pestele
dupa care se pune otetul si apa,bulionul se pune la sfarsit,
dupa ce incepe sa scada se pune in borcane fara capac si se baga la cuptor,intr-o tava
cand se vede la borcane ca incepe sa scada,se scot borcanele din cuptor se invaluie intro carpa
pana se raceste ,se pune capac si gata.Pofta buna -Daca va place putin picant puneti si 2,3 ardei iuti

Scrie răspuns

Înapoi la “Preparate din peste”