Crapi iesiti din iernat

Pescuitul in apa rece dupa crapi este o adevarata provocare pentru orice pescar. Imediat dupa dezghetarea apelor este mai indicat sa mergem in cautarea rapitorilor, mult mai activi in aceasta perioada, dar daca totusi ne dorim ca primul peste prins sa fie un crap atunci putem sa tinem cont de cateva reguli.

Consuma-ti energia pentru a localiza pestele.
Poate ca suna banal dar in zilele de pescuit in care temperatura apei are valori ce trec cu putin peste 10 grade, sau poate chiar mai mici, este inutil sa muncesti la „constructia” unui pat de nada. Sunt de parere ca este mult mai important sa plasezi montura cat mai aproape de locurile in care se afla pestii sau pe care acestia le frecventeaza in aceasta perioada. Daca poti sa folosesti barca este cu atat mai bine pentru ca astfel poti sa acoperi o suprafata mai mare de pescuit. Pestii nu sunt activi, se deplaseaza foarte putin in cautarea hranei, si cred ca in aceasta perioada se aplica cel mai bine proverbul cu „muntele si Mahomed”. Hai sa fim draguti, sa nu profitam de bunatatea pestilor si sa facem noi cea mai mare parte din treaba si poate ca astfel un peste ne va rasplati cu un drill asteptat o iarna intreaga. 🙂

lanseta crap

Calitate nu cantitate, atractie nu nutritie

Am sa abordez acum un subiect foarte delicat si controversat. Cu ce pescuim? Si am sa va spun ca ma distrez copios cand citesc articole in care autorii sunt foarte vehementi si fac afirmatii care ar trebui sa fie luate drept legi cum ca atunci cand pescuiesti in apa rece este „interzis” sa folosesti boilies belachan sau cu aroma de squid, ca faina de peste trebuie dusa la biserica pentru a o curata de pacate sau ca daca nu-ti miroase mana a fructe dupa ce pui momeala pe firul de par mai bine stai acasa ca oricum nu prinzi nimic.
Parerea mea este ca cea mai importanta este calitatea momelii, iar despre mitul uleiurilor si al fainii de peste am mai discutat in alt articol. Reticienta a aparut cu mult timp in urma atunci cand imediat dupa descoperirea lor pescarii s-au gandit ca este indicat sa le folosesca in cantitati foarte mari. Si de acolo lipsa de rezultate. Un fishmeal echilibrat prinde foarte bine si in anotimpul rece atata timp cat prezentarea este una corecta. Despre cantitati vorbeam mai sus. Nu consider necesar sa nadesc, prefer sa folosesc un mic saculet solubil cu cateva sparturi de boilies, cu cateva pelete sau amestec de seminte iar la carlig o momeala cat mai atractiva. Si atractia este data de vizual (flotant sau culoare) si aroma (semnale chimice). Sunt foarte multe variante pe care le poti alege dar una dintre preferatele mele ramane pop-upul solubil pentru ca imbina cele doua criterii de atractie.

Montura Boilies

Pop-up-urile solubile se evidentiaza prin cateva caracteristici proprii. La crearea PopUp-ului solubil s-a pus un important accent pe calitatile nutritive si de atractie atat ale mixului cat si ale lichidelor ce intra in componenta acestora. Un alt aspect asupra caruia s-a insistat a fost mecanica mixului, element ce influenteaza gradul de solubilitate, acesta fiind conceput pentru ca odata ajunse in apa, PopUp-ul sa lucreze ca niste solubile veritabile.
Flotabilitatea acestor momeli este excelenta, acestea avand capacitatea de a se ridica de pe substrat pana la dizolvarea totala. Aceasta calitate le recomanda si pentru a fi folosite si la monturi de tip Zig-Rig. Montura se va ridica la nivelul dorit, dupa care pe masura ce diametrul PopUp-ului se va micsora si in functie de diametrul boiliesului si de greutatea carligului, montura va cobori pana pe substrat, actionand astfel pe intreaga adancime a apei.
Toate aceste calitati recomanda produsele din gama pop-up urilor solubile ca pe niste momeli extrem de atractive si pentru crapii cei mai mofturosi. Va urez fir intins si haine groase !

In rest este vorba de multa rabdare, de perseverenta si nu in ultimul rand de sansa. Fir intins!

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum