Home >> Revista >> Blogul InfoPescar.TV >> Nou plan ARBDD de reconstructie ecologica in amenajarea Murighiol-Dunavat

Nou plan ARBDD de reconstructie ecologica in amenajarea Murighiol-Dunavat

Senatorul Ion Ganea s-a adresat ├«n noiembrie 2017 guvernan┼úilor pentru a afla dac─â vor fi alocate fonduri pentru continuarea Planului Master de reconstruc┼úie ecologic─â ├«n incinta agricol─â Murighiol ÔÇô Dunav─â┼ú.

Reconstruc┼úia ecologic─â ├«n Amenajarea Agricol─â Murighiol Dunav─â┼ú (2.538 de hectare) ÔÇ×a fost discutat─â ├«mpreun─â cu analiza posibilit─â┼úilor de reconstruc┼úie ecologic─â ├«n toate amenaj─ârile piscicole ┼či agricole realizate ├«n secolul trecut, ├«n Delta Dun─ârii, ├«n care nu se mai desf─â┼čurau activit─â┼úile pentru care acestea au fost realizate. Prin construc┼úia incintei agricole Murighiol ÔÇô Dunav─â┼ú, localitatea Dunav─â┼úu de Sus a fost izolat─â de complexul acvativ natural Dunav─â┼ú ÔÇô Dranov. ÔÇŽ Efectele acestei izol─âri s-au v─âzut foarte cur├ónd, dup─â terminarea lucr─ârilor de ├«ndiguire ┼či desecare care au format incinta Dunav─â┼ú ÔÇô Dranov: localitatea Dunav─â┼úu de Jos, care a r─âmas ├«n continuare cu acces direct pe ap─â la zonele naturale ├«nvecinate ┼či la resurse, a devenit o localitate prosper─â datorit─â posibilit─â┼úilor de a sus┼úine activit─â┼úi economice specifice, turism cu dezvoltarea unui num─âr considerabil de pensiuni ┼či hoteluri, pescuit, cre┼čterea animalelor etc., ├«n timp ce localitatea Dunav─â┼úu de Sus, care a fost izolat─â de zonele naturale ├«nvecinate, a devenit o localitate ├«n c─âdere liber─â, cu reducerea accentuat─â a veniturilor din resurse naturale, neatractiv─â pentru dezvoltarea turismului sau pentru alte activit─â┼úi, fapt ce s-a materializat ├«ntr-un proces accentuat de abandonare a propriet─â┼úilor ┼či depopularea localit─â┼úii sau prin ├«nstr─âinarea acestora la pre┼úuri foarte mici etc.ÔÇŁ, constat─â parlamentarul tulcean.

├Än continuare, Ganea aminte┼čte c─â Planul Master pentru conservarea biodiversit─â┼úii ┼či dezvoltare durabil─â ├«n R.B.D.D., elaborat ├«n 2004 ÔÇô 2005, prevede ┼či realizarea unei lucr─âri de reconstruc┼úie ecologic─â ├«n incinta agricol─â Murighiol ÔÇô Dunav─â┼ú printr-un efort investi┼úional de aprox. 2,7 milioane de lei, specific├óndu-se c─â solu┼úia ideal─â ar fi reconstruc┼úia ecologic─â a ├«ntregii suprafe┼úe sau cel pu┼úin a zonei de est a amenaj─ârii agricole prin practicarea de bre┼če ├«n digul de ap─ârare al incintei, cu izolare la nivel de ap─ârare, prin diguri de compartimentare.

A.R.B.D.D. elabora ├«n 2007 ÔÇô 2008 studiul de fezabilitate pentru lucr─âri de reconstruc┼úie ecologic─â ├«n incinta agricol─â Murighiol ÔÇô Dunav─â┼ú, ÔÇ×studiu care avea ├«n vedere ┼či g─âsirea unei solu┼úii pentru comunitatea local─â din Dunav─â┼úu de Sus ┼či care prevedea, ├«n principal, reconectarea zonei ├«ndiguite la regimul natural de inunda┼úii, prin reactivarea Canalului Lipoveni ┼či a canalului care asigur─â reconectarea localit─â┼úii Dunav─â┼úu de Sus la zonele naturale ├«nvecinate. Studiul a fost aprobat de Ministerul Mediului ┼či a parcurs ┼či procedura pentru ob┼úinerea acordului de mediuÔÇŁ, afirm─â Ion Ganea.

├Än treac─ât fie spus, Lucia Ana Varga, secretar de stat ├«n cadrul Ministerului Mediului ┼či Dezvolt─ârii Durabile, declara la Tulcea ├«n martie 2008, dup─â o ├«nt├ólnire cu conducerea Consiliului Jude┼úean pe tema pred─ârii incintelor agricole aflate ├«n administrarea C.J. c─âtre A.R.B.D.D. pentru realizarea lucr─ârilor de renaturare prev─âzute ├«n Programul de reconstruc┼úie ecologic─â: ÔÇ×Aceste lucr─âri de renaturare sunt vitale pentru refacerea biodiversit─â┼úii Deltei Dun─ârii, iar ast─âzi am purtat un dialog constructiv pentru continuarea proiectelor. ├Ämi exprim convingerea c─â p├ón─â la jum─âtatea acestui an vom demara lucr─ârile de reconstruc┼úie ┼či ├«n amenaj─ârile agricole Murighiol ÔÇô Dunav─â┼ú ┼či CarasuhatÔÇŁ.

Senatorul Ganea continu─â: ÔÇ×Lucr─ârile de reconstruc┼úie ecologic─â, prev─âzute ├«n S.F., nu au putut fi realizate, deoarece Consiliul Jude┼úean Tulcea nu a fost de acord cu transferul incintei agricole c─âtre A.R.B.D.D. ┼či astfel lucrarea a fost blocat─â, l─âs├ónd nerezolvat─â problema accesului localnicilor la zonele naturale ├«nvecinate. Au continuat demersurile localnicilor pentru rezolvarea problemei accesului, iar Consiliul Jude┼úean Tulcea a g─âsit ├«n final solu┼úia finan┼ú─ârii din fonduri proprii ┼či a realiz─ârii lucr─ârii de prelungire a canalului de acces de la localitatea Dunav─â┼úu de Jos p├ón─â la localitatea Dunav─â┼úu de Sus, f─âr─â a se realiza ├«ns─â lucr─ârile de reconstruc┼úie ecologic─â propuse ├«n Studiul de Fezabilitate aprobatÔÇŁ.

Guvernatorul A.R.B.D.D., M─âlin Matei Mu┼četescu, a r─âspuns c─â obiectivul de investi┼úie av├ónd ca obiect ÔÇ×Reconstruc┼úia ecologic─â ├«n incinta agricol─â Murighiol ÔÇô Dunav─â┼úÔÇŁ a fost cuprins ├«n Master Planul ÔÇô Suport pentru Dezvoltare Durabil─â ├«n R.B.D.D., elaborat ├«n 2006, pentru care motiv a fost realizat Studiul de Fezabilitate, dar c─â ÔÇ×lucr─ârile aferente nu au putut fi executate deoarece amplasamentele acestora corespundeau unor terenuri concesionate de c─âtre Consiliul Jude┼úean Tulcea, investi┼úia fiind sistat─âÔÇŁ. Vestea bun─â este c─â, ├«n prezent, Administra┼úia Rezerva┼úiei Biosferei Delta Dun─ârii inten┼úioneaz─â s─â realizeze un nou Plan de management integrat pentru zona Deltei Dun─ârii, cu finan┼úare din fonduri europene.

sursa:   obiectivtulcea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.