Nou plan ARBDD de reconstructie ecologica in amenajarea Murighiol-Dunavat

Senatorul Ion Ganea s-a adresat în noiembrie 2017 guvernanţilor pentru a afla dacă vor fi alocate fonduri pentru continuarea Planului Master de reconstrucţie ecologică în incinta agricolă Murighiol – Dunavăţ.

Reconstrucţia ecologică în Amenajarea Agricolă Murighiol Dunavăţ (2.538 de hectare) „a fost discutată împreună cu analiza posibilităţilor de reconstrucţie ecologică în toate amenajările piscicole şi agricole realizate în secolul trecut, în Delta Dunării, în care nu se mai desfăşurau activităţile pentru care acestea au fost realizate. Prin construcţia incintei agricole Murighiol – Dunavăţ, localitatea Dunavăţu de Sus a fost izolată de complexul acvativ natural Dunavăţ – Dranov. … Efectele acestei izolări s-au văzut foarte curând, după terminarea lucrărilor de îndiguire şi desecare care au format incinta Dunavăţ – Dranov: localitatea Dunavăţu de Jos, care a rămas în continuare cu acces direct pe apă la zonele naturale învecinate şi la resurse, a devenit o localitate prosperă datorită posibilităţilor de a susţine activităţi economice specifice, turism cu dezvoltarea unui număr considerabil de pensiuni şi hoteluri, pescuit, creşterea animalelor etc., în timp ce localitatea Dunavăţu de Sus, care a fost izolată de zonele naturale învecinate, a devenit o localitate în cădere liberă, cu reducerea accentuată a veniturilor din resurse naturale, neatractivă pentru dezvoltarea turismului sau pentru alte activităţi, fapt ce s-a materializat într-un proces accentuat de abandonare a proprietăţilor şi depopularea localităţii sau prin înstrăinarea acestora la preţuri foarte mici etc.”, constată parlamentarul tulcean.

În continuare, Ganea aminteşte că Planul Master pentru conservarea biodiversităţii şi dezvoltare durabilă în R.B.D.D., elaborat în 2004 – 2005, prevede şi realizarea unei lucrări de reconstrucţie ecologică în incinta agricolă Murighiol – Dunavăţ printr-un efort investiţional de aprox. 2,7 milioane de lei, specificându-se că soluţia ideală ar fi reconstrucţia ecologică a întregii suprafeţe sau cel puţin a zonei de est a amenajării agricole prin practicarea de breşe în digul de apărare al incintei, cu izolare la nivel de apărare, prin diguri de compartimentare.

A.R.B.D.D. elabora în 2007 – 2008 studiul de fezabilitate pentru lucrări de reconstrucţie ecologică în incinta agricolă Murighiol – Dunavăţ, „studiu care avea în vedere şi găsirea unei soluţii pentru comunitatea locală din Dunavăţu de Sus şi care prevedea, în principal, reconectarea zonei îndiguite la regimul natural de inundaţii, prin reactivarea Canalului Lipoveni şi a canalului care asigură reconectarea localităţii Dunavăţu de Sus la zonele naturale învecinate. Studiul a fost aprobat de Ministerul Mediului şi a parcurs şi procedura pentru obţinerea acordului de mediu”, afirmă Ion Ganea.

În treacăt fie spus, Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, declara la Tulcea în martie 2008, după o întâlnire cu conducerea Consiliului Judeţean pe tema predării incintelor agricole aflate în administrarea C.J. către A.R.B.D.D. pentru realizarea lucrărilor de renaturare prevăzute în Programul de reconstrucţie ecologică: „Aceste lucrări de renaturare sunt vitale pentru refacerea biodiversităţii Deltei Dunării, iar astăzi am purtat un dialog constructiv pentru continuarea proiectelor. Îmi exprim convingerea că până la jumătatea acestui an vom demara lucrările de reconstrucţie şi în amenajările agricole Murighiol – Dunavăţ şi Carasuhat”.

Senatorul Ganea continuă: „Lucrările de reconstrucţie ecologică, prevăzute în S.F., nu au putut fi realizate, deoarece Consiliul Judeţean Tulcea nu a fost de acord cu transferul incintei agricole către A.R.B.D.D. şi astfel lucrarea a fost blocată, lăsând nerezolvată problema accesului localnicilor la zonele naturale învecinate. Au continuat demersurile localnicilor pentru rezolvarea problemei accesului, iar Consiliul Judeţean Tulcea a găsit în final soluţia finanţării din fonduri proprii şi a realizării lucrării de prelungire a canalului de acces de la localitatea Dunavăţu de Jos până la localitatea Dunavăţu de Sus, fără a se realiza însă lucrările de reconstrucţie ecologică propuse în Studiul de Fezabilitate aprobat”.

Guvernatorul A.R.B.D.D., Mălin Matei Muşetescu, a răspuns că obiectivul de investiţie având ca obiect „Reconstrucţia ecologică în incinta agricolă Murighiol – Dunavăţ” a fost cuprins în Master Planul – Suport pentru Dezvoltare Durabilă în R.B.D.D., elaborat în 2006, pentru care motiv a fost realizat Studiul de Fezabilitate, dar că „lucrările aferente nu au putut fi executate deoarece amplasamentele acestora corespundeau unor terenuri concesionate de către Consiliul Judeţean Tulcea, investiţia fiind sistată”. Vestea bună este că, în prezent, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării intenţionează să realizeze un nou Plan de management integrat pentru zona Deltei Dunării, cu finanţare din fonduri europene.

sursa:   obiectivtulcea.ro

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum