Home >> Revista >> Blogul InfoPescar.TV >> E oficial. Stiuca nu mai poate fi pescuita in Delta Dunarii decat in sistem c&r
Stiuca

E oficial. Stiuca nu mai poate fi pescuita in Delta Dunarii decat in sistem c&r

To┼úi pescarii sportivi care ajung ├«n Delta Dun─ârii pentru a prinde stiuca sunt obliga┼úi, pentru prima dat─â ├«n istoria Rezerva┼úiei, s─â redea mediului natural exemplarele capturate, dup─â ce anul trecut pescarii comerciali au dep─â┼čit cu peste 47,6 tone cota alocat─â de autorit─â┼úi.

La sfarsitul lui 2017, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a inaintat autoritatilor nationale┬ápropunerea┬áca pescarii amatori care vor pescui incepand cu anul 2018 in Delta Dunarii sa pescuiasca in regim ÔÇ×prinde si elibereazaÔÇŁ pentru patru specii de pesti: somn, salau, stiuca si crap. La pestii rapitori se va permite numai pescuitul cu naluci artificiale. Aceasta initiativa a fost ulterior inclusa in┬áPropunerea de ORDIN┬áprivind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.

In Monitorul Oficial nr 170 din data de 22.02.2018 a fost publicat ORDINUL privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.

Art. 7- (1) litera┬áb) se specifica:┬áÔÇ×in mod special, pe teritoriul administratiei Rezervatiei Biosferei ÔÇ×Delta DunariiÔÇŁ, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv la stiuca este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release)ÔÇŁ.

Astfel, incepand cu acest an, in Delta Dunarii stiuca va trebui eliberata imediat de catre pescarii recreativi/sportivi.

“├Äi vom controla pe pescarii sportivi ca ┼či anul trecut, atunci c├ónd am f─âcut oarece ordine ├«n zonele cu presiune mare, Ro┼ču, Isac, Uzlina, Chiril, Fortuna ┼či ┼×ontea. Am dat gr─âmezi de amenzi ┼či am confiscat lansete ┼či alte bunuri ale unor pescari recreativi care veneau ├«n Delt─â doar pentru stiuca. Targetul nostru ┼či al Comisariatului de control integrat este pescuitul recreativ la stiuca ┼či pescuitul la scrumbie”, a afirmat guvernatorul Rezerva┼úiei Biosferei Delta Dun─ârii (RBDD), M─âlin Mu┼četescu.

Pescuitul recreativ sportiv tip “Catch&release” la stiuca, prev─âzut de ordinul comun al ministrului Agriculturii ┼či al ministrului Mediului privind prohibi┼úia pescuitului ├«n acest an, se va ├«ncheia la ├«nceputul lunii viitoare, atunci c├ónd ├«ncepe prohibi┼úia general─â a pescuitului ├«n Rom├ónia.

Dup─â ├«ncheierea prohibi┼úiei, exemplarele de stiuca din Delt─â vor putea fi capturate ├«n acela┼či sistem, m─âsura urm├ónd s─â expire la intrarea ├«n vigoare a ordinului de prohibi┼úie a pescuitului ├«n Rom├ónia din anul 2019.

“Stiuca nu mai are timp s─â creasc─â ├«n condi┼úiile actualei presiuni din partea pescarilor fie ei sportivi sau comerciali. Chiar ┼či atunci c├ónd exist─â o popula┼úie de stiuca ├«ntr-un ghiol ┼či prinzi 30 de stiuci ├«ntr-o zi, toate subdimensionate, e┼čti tentat s─â ├«ncalci legea ┼či s─â le p─âstrezi. Este demonstrat c─â stiuca s-a adaptat la aceste condi┼úii ├«n care orizontul ei de via┼ú─â este mai mic de doi ani ┼či atinge maturitatea sexual─â mult mai repede dec├ót ┼čtiu ihtiologii c─â ar trebui s─â o fac─â”, a explicat guvernatorul RBDD.

Stiuca, una dintre speciile care atrage pescarii sportivi ├«n Delta Dun─ârii, este apreciat─â pentru carne ┼či icre, produc┼úia din aceast─â specie de interes economic ating├ónd un nivel record de 2.666 de tone ├«n anul 1965, potrivit Institutului Na┼úional de Cercetare Delta Dun─ârii.

Anul trecut, pescarii din Delt─â au capturat 185.686 kilograme de stiuca, ├«n condi┼úiile ├«n care cota repartizat─â a fost de 138.022 kilograme, conform datelor Administra┼úiei RBDD. Cota a fost dep─â┼čit─â ├«n zonele ┼×ontea-Fortuna, Razim-Sinoe, Gorgova-Uzlina, Ro┼ču-Puiu ┼či Somova-Parche┼č.

Normele Administra┼úiei RBDD nu prev─âd sanc┼úionarea asocia┼úiilor de pescari care declar─â c─â au capturat peste cota alocat─â de autorit─â┼úi, iar de-a lungul timpului pescarii din Delt─â au anun┼úat c─â au mai dep─â┼čit cotele alocate la unele specii.

Anual, pe baza sondajelor ┼či a studiilor efectuate ├«n Delt─â de speciali┼čti, se stabilesc cantit─â┼úile maxime care pot fi pescuite ├«n perimetrul RBDD, pe zone ┼či pe specii. Propunerile speciali┼čtilor sunt adoptate de autorit─â┼úile centrale, iar cotele aprobate prin decizii la nivel na┼úional se ├«mpart de c─âtre Administra┼úia RBDD asocia┼úiilor de pescari. Aceste cote reprezint─â efortul maxim de pescuit care poate fi efectuat ├«n diferite perimetre astfel ├«nc├ót s─â se asigure o exploatare durabil─â, iar resursa piscicol─â s─â nu fie pus─â ├«n pericol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.