Labanul

Labanul (chefalul mare – Mugil Cephalus) este specia cu cea mai mare dezvoltare din cadrul familiei Mugilidae (chefali). Lungimea sa obisnuita este de circa 25 cm (2kg), iar cea de exceptie este de aproape 1m si circa 10kg. Are o larga raspandire in marile si oceanele din zonele tropicale si subtropicale (Oc. Atlantic, Oc.Pacific, Oc.Indian),dar si in Marea Mediterana, Marea Marmara, Marea Rosie, Marea Azov si Marea Neagra. La noi se gaseste de-a lungul tarmurilor si in lacurile litorale (complexul Razelm-Sinoe, Lacul Zmeica, Lacul Tabacarie, Tuzla, Mangalia).

Corpul sau este prelung si gros, capul mare, gura terminala relativ mica, cu buza superioara ingrosata. Pleoapele sale adipoase acopeta aproape integral globul ocular. Este acoperit de solzi mari, cei de pe cap remacandu-se prin prezenta unor canale si tubulete, iar cei din zona dorsala doar prin canale. La baza fiecarei pectorale se afla cate un solz mare si dur, numit “axilar“. Spatele este de culoare cenusiu-albastruie, flancurile poarta 12 dungi longitudinale albastrui, dintre care cele superioare cu tente aurii, iar celelalte mai estompate. La baza zonei pectorale se mai poate observa adesea o pata inchisa. Dorsalele si caudala sunt cenusii cu tente verzui, iar restul inotatoarelor cenusii.

laban1

Hrana labanului constan din plancton, detritus vegetal, alge, crustacei si infuzori (ex. Paramecium). Poseda o carne grasa, placuta la gust, care se consuma in stare proaspata sau afumata.

    Pescuitul industrial se realizeaza cu ajutorul gardurilor care se plaseaza toamna, cand apa se raceste, la iesirile din lacurile litorale, unde labanul s-a hranit toata vara. Pescuitul sportiv se realizeaza cu undita, lanseta si petactarul, folosin cu regularitate un miriapod (Nereis), numit popular rama de mare. Pentru succesul sportiv al folosirii lansetei trebuie sa posedam o montura (forfac) compus din urmatoarele :laban2
  • Fir alb sau cenusiu cu grosimea de aprox 0.30mm si lungimea de circa 1m.
  • Plumb final de circa 50gr (plat, romboidal sau chiar cu gheare daca zona de fund este neteda).
  • Carlige marine cu tija lunga, nr 2-1, care dupa ce au fost legate pe strune, poarta peste capatul tijei un flotor (o bucatica de pulta sau polistiren vopsite in rosu sau verde) pentru atractivitate.
  • Prima struna se va afla la circa 60 cm de plumbul final, iar secunda va fi deasupra primei la inca 20 cm, astfel incat carligele cu momeala sa se afle deasupra zonei de hranire a guvizilor, care este fundul marin si apa din imediata apropiere.

Lanseta rigida (3-5m) se va fixa intr-un suport tubular in pozitie oblica fata de apa (cumpanita) avand firul intins si fara bambina. Atacul momelii de catre laban ne va fi semnalizat de vibratiile varfului de la varga si de firul care face diferite bolte. Tragerea la mal a pestelui trebuie sa fie continua, dar lina, fara smucituri, iar daca dimensiunea pestelui este mai mare (peste 3kg) vom folosi un minciog, deoarece labanul nu are buzele prea robuste. De retinut este faptul ca fara rama de mare, nu prea exista sanse  de prindere a acestui peste.

czm

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum