Taxa de pescuit creste de 5 ori – TUPEU MAXIM!

Guvernul a stabilit prin Hotarare de Guvern o noua taxa de pescuit

Fabulos si total nejustificat, taxa de pescuit referitoare la pescarii sportivi/de agrement, a fost strecurata printre normele de pescuit industrial, care reprezinta o activitate comerciala. De altfel, in nota de fundamentare nici nu exista o motivatie clara a cresterii acesteia. Din acest an, taxa de pescuit recreativ/sportiv va creste de la 30 la 150 de lei. Se pare ca nu mai intereseaza pe nimeni consultarile cu asociatiile de pescari sportivi sau Federatia Romana de Pescuit Sportiv. Asadar guvernul a elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură care în forma prezentată a fost avizat de către ministerele interesate şi pe care îl supune spre adoptare parlamentului. Nu au fost iertati nici copiii si nici pensionarii, acestia urmand sa plateasca 100 de lei anual. In mod ironic, se precizeaza ca doar handicapatii cu handicapuri grave mai pot pescui gratuit. Despre ANPA s-au spus multe pana acum, s-au initiat in timp destule dezbateri, generate de ameteala cu care a gestionat pescuitul recreativ/sportiv inca de la infiintare. Singurul lucru bun care s-a intamplat in toata aceasta perioada a fost ruperea monopolului AGVPS si reducerea la o unica taxa decenta pentru practicarea pescuitului pe domeniul statului. Dar intrucat si despre asta putem deja vorbi la timpul trecut, nu ne ramane decat sa constatam inutilitatea absoluta a implicarii acestui organism in relatia cu pescarii de rand si obligatia de a delega aceasta activitate recreativ/sportiva asociatiilor si/sau FRPS.

Un licar de speranta vine dinspre FRPS, presedintele acesteia dl. Stefan Popescu anuntand ca a demarat demersurile necesare contestarii si anularii acestei decizii de majorare ce priveste taxa de pescuit aplicata celor ce practica doar un pescuit recreativ/sportiv, solicitand chiar desfiintarea totala a acestei taxe. A atras atentia asupra nelegalităţii şi neconstituţionalităţii acestor taxe pentru practicarea unei activităţi sportive şi care nu are caracter comercial. Cu toate acestea, se pare ca in acest moment ANPA este singurul partener cu greutate la masa dezbaterilor cu guvernul, fiind totodata parese si initiator al acestei strambe decizii.

Autor

Similar Articles

Comments

 1. Pentru o corectă informare. este vorba de un Proiect de Hotărâre de Guvern, care din eroare a fost postat la Acte normative și nu la Propuneri de acte normative. Eroarea s-a corectat. Oricum, federația a făcut procedura prealabilă pentru anularea acestei taxe nelegale și mai mult, care încalcă Constituția. Este bine de știut că și articolul 23 din OUG 23/2008 care permite ANPA să se amestece în pescuitul sportiv este contestat la Curtea Constituțională, la inițiativa unui club membru FRPS, care beneficiază de asistența juridică a federației. Sper ca după pronunțare să se lămurească definitiv situația și ca instituțiile statului să înțeleagă faptul că sunt în slujba cetățeanului, nu stăpânul cetățeanului. Și că statu este reprezentat de toți cetățenii, nu de cei pe care cetățenii i-au ales să-l administreze.

 2. Nicăieri în lume ,inclusiv în Europa ,nimeni nu cere permis de pescuit pescarilor undițari ,indiferent câte undițe practică !
  AȚI AUZIT …ANTI-ROMÂNILOR ?

 3. Foarte bine. Toti pensionarii merg zilnic la pescuit si nu ai loc de ei pe malul apelor. Fac taraboi mare daca te pui langa ei. Ei platesc jumate taxa sau chiar mai mica si tot ei fac taraboi. Sa plateasca la fel ca noi cei care iesim doar la sfarsit de saptamana la pescuit. Ei platesc mai putin si duc acasa n kg peste in fiecare zi, iar noi care care prindem si eliberam platim dublu. De braconieri cu acte in regula nu mai zic nimic. Taxa mare pescari mai putini, nu toti besinosi pe malul apei de luni pana duminica. Apele sunt sufocate de gunoaiele batraniloc care le arunca peste tot. Vrem taxe mai mari si cai de acces mai practice si mai bune catre locurile de pescuit.

  • Ba baiatule ce ai tu cu pensionarii?? Vrei taxe mai mari? Mergi bai baiatule la balti cu taxa si nu te deranjeaza nimeni. Sunt mirat ca din gura unui pescar pot iesi asa cuvinte. Gandeste-te peste ani cand vei fi si tu pensionar oare vei sta acasa sa nu cumva sa drranjesi tinerii care vin odata pe saptamana la pescuit??

  • “Apele sunt sufocate de gunoaiele batraniloc care le arunca peste tot.” – Mai mult tineret betiv, nesimtit, scandalagiu, agresiv si tupeist am vazut pe malurile apelor (si nu numai) decit batrini.

  • …ce ai cu pensionarii? ei nu au dreptul sa pescuiasca si cata taxa vrei sa plateasca la o pensie asa mica,asa ca mucles daca vrei sa platesti taxa mare plateste ca nimeni nu te opreste.

 4. @vidoc
  Fabulezi, in UE, pescuitul sportiv se supune unor reguli comune, necesitând permis, autorizație, faptul ca poate, ai hoinărit si tu prin UE nu te va face niciodată mai deștept, mai ales dacă nu te ajută nici bagajul genetic…

 5. Nicaieri in lumea asta ,activitatea care are drept obiect capturarea si retinerea pt. consum propriu a unei anumite cantitati din resursa acvatica vie, nu poate fi numit ”sport” in adevaratul sens al cuvantului..

  Ca asa zisa ”federatie” se foloseste de o nefericita exprimare din lege, si o nefericita conjunctura(aceea de a trai in Romania),este altceva..

  Pescarul roman , poate retine conform legilor in vigoare 5 kg de peste pe partida..Federatia lui popescu are drept obiectiv inregimentarea fortata a tuturor pescarilor la federatie prin aceea ca toti vor fi numiti..’sportivi”.Acestia nu vor mai plati(in viziunea papei de la Alba) taxa catre Stat ,ca vezi doamne este ilegala..ce usurare pt. acestia..ei vor plati ”licenta de pescuit” si vor da examen, contra cost desigur..plus ca licenta va trebui vizata anual..Asta viseaza popescu..

  Asadar domnule Iuga, va rog nu mai dezinformati prezentand federatia drept ”salvarea ” pescarilor pt. ca stie toata lumeacine este popescu..
  Citez””””Intrebare : D-le Popescu, eu va intreb verde-n fata: doriti ca si pescarii amatori sa fie legitimati de Dvs. pt a putea pescuii in apele publice? da? ori Ba?

  Raspuns :Da. este necesar să existe pescari instruiți, care să nu se amestece cu ghiolbanii. Ține de sănătatea acestei nații””””””””””

  Dialogul halucinant a fost sters de unde era da catre ilustrul ”papa al pescarilor” dar a fost consemnat si in topicul de rapitori ,unde a trecut de 700 de pagini.Totodata au fost sesizati si cei de la minister de declaratiile presedintelui..

  • Am prezentat o declaratie facuta de presedintele FRPS, pe care am considerat-o de interes pentru pescari, nu am dezinformat nimic. Ati fi preferat sa nu stie nimeni, doar pentru ca dvs. antipatizati o persoana? Dupa principiul acesta ar trebui sa nu mai existe presa in Romania, pentru ca mereu se va gasi cineva care sa urasca persoana despre care se scrie. Invatati democratia va rog.
   In ceea ce priveste pescuitul, ca e sportiv sau recreativ, parerea mea personala este ca ar trebui reglementat prin certificarea celor ce doresc sa-l practice. Cu alte cuvinte, cu permis obtinut in urma unui examen care sa confirme ca exista cunostintele si responsabilitatea necesare pentru a accesa corect aceasta resursa publica. Faceti un exercitiu de imaginatie. Daca fiecare pescar platitor al unei taxe de 30 lei, si-ar exercita dreptul de retinere si ar lua 5kg, nu pe zi ci pe luna, intr-un sezon ar insemna aprox. 50kg. Inmultiti cu un mil. de pescari. Apoi adaugati pierderile cauzate de braconaj, poluare, degradarea vadurilor prin lucrari iresponsabile, inundatii, etc., precum si lipsa oricarei autoritati care sa refaca populatiile piscicole si sa asigura paza si spuneti-mi in cat timp va disparea TOT pestele din apele publice. Sau mai bine ganditi-va daca nu tocmai aceasta libertate existenta acum, a dus la situatia in care ne aflam deja. In majoritatea tarilor Europene obtinerea unui permis este conditionata de cunostinte, taxe si responsabilitate.

 6. Domnule Iuga nu ma deranjeaza informarea ,ma deranjeaza ceea ce citez mai jos..

  ”””Un licar de speranta vine dinspre FRPS, presedintele acesteia dl. Stefan Popescu anuntand ca a demarat demersurile necesare contestarii si anularii acestei decizii de majorare ce priveste taxa de pescuit aplicata celor ce practica doar un pescuit recreativ/sportiv,”””””””

  Va rog nu imi dati exemplul cu 5kg ori x partide pe an rezulta nu stiu cat pentru ca este irelevant..si eu va pot spune ca am amici care fac 10 iesiri la feeder pe natural si nu prind peste nici cat sa manance pisica.

  In plus va spun ca eu retin f. rar peste, de ex.anul trecut nu stiu daca am retinut 10 bucati de salau,restul am eliberat tot ce am prins..somn,avat, stiuca,clean..

  Eu consider ca un examen pt. permisul de pescuit este inutil deoarece in carnetul de membru al ajvps exista tot ce trebuie sa stii ca si pescar, iar cine nu are carnet la ajvps se poate informa pe multe alte cai si singur.

  Eu cred ca nu asociatii,federatii si examene ne lipsesc, ci o aplicare a legii.Nu doresc sa perorez aiurea de aceea dau un singur exemplu..In Ungaria ,un amic de-al meu a fost la pescuit de cel putin 50-60 de ori in ultimii ani.NICIODATA, RETINETI..NICIODATA,nu a fost fara sa fie controlat.Si in Ungaria ai voie sa retii peste mai mult decat in Romania,va garantez.Si in Ungaria nu exista 2 lunide prohibitie generala,acolo este pe specii..Taxa de pescuit anuala se ridica, daca mai vrei sa faci parte si dintr-o asociatie anume, cam la 100 de euro anual..450 de lei..si noi sarim in sus ca Statul vrea sa ne ia 150??Diferenta dintre Romania si Ungaria este ca…
  1.Taxa de pescuit este mai consistenta si se regaseste in pescuit-respectiv controale si populari..
  2.Legile se aplica .
  3.Controalele sunt f. dese..

  Astea sunt conditiile pentru un climat halieutic civilizat..
  Daca vin popescu se bate cu caramida in piept ca el este contra maririi taxei,o sa fie mai bine pentru pescuit??De ce nu se bate sa se regaseasca acesti bani in controale si populari??Ca vorba aia…putin dai-putin primesti..Asa ca ”licarul de speranta” e unul fals, precum un felinar aprins pe stanci colturoase..Corabia care se ia dupa licare aprinse aiurea pe mal in loc sa caute un far adevarat ,ajunge sa esueze..Si farul care ar putea scoate pescuitul din haznaua unde se afla ar putea fi entitatea capabila sa puna in practica ceea ce am punctat mai sus,iar eu nu o vad ca pe o federatie,asociatie sau alta nastrusnicie a baietzilor destepti..

  • Ma bucur ca, laudand si dand exemplu sistemul unguresc, sunteti de acord cu organizarea, reglementarea si supravegherea. Ar mai trebui sa amintiti un singur lucru – cine reglementeaza in Ungaria activitatea de pescuit.

   P.S. “halieutic”? Pe bune?! Emfaza e contagioasa? 🙂

 7. In plus..referitor la titlu,ar trebui sa pune-ti o erata..marirea taxei de 5 ori este o propunere nu un fapt hotarat..din greseala desteptii de laanpa au trecut-o la ‘acte normative aprobate’..moment abil speculat de popescu..si va mai mirati ca imi este antipatic..

  • Exista erata atat in postarea mea de pe fb, cat si aici dar probabil nu ati vazut-o din cauza numelui autorului ei, fiind postata chiar de catre cel pe care il acuzati ca vrea sa “speculeze abil” aceasta greseala.

 8. Titlul este neschimbat-”Taxa de pescuit creste de 5 ori – TUPEU MAXIM!”’…….corect este..”ar putea creste” ceea ce nu este tot una..

  • Aveti toate informatiile necesare. Titlul a fost indexat de Google. Erata nu inseamna modificarea titlului sau al continutului unui articol.

 9. Ma rog, revenind la intrebarea dvs,si anume cine reglementeaza activitatea de pescuit in Ungaria,pot sa va spun ca oricine ar fi nu o face cu aproximativ 7 euro pe an de pescar,cat este la ora actuala in Romania.

  Modelul maghiar(de succes ,zic eu) presupune bani..federatia dezaproba vezi doamne marirea taxei, si atunci ma intreb , ce urmareste federatia??

  • imi rezerv dreptul de a nu va permite sa continuati sa va exprimati indoielile si antipatia personala fata de o anumita persoana aici, la subiectul taxei de pescuit. Daca doriti, o puteti face pe forum, in topicul dedicat federatiei. Va rog doar sa respectati regulile acestui site: fara link-uri si fara expresii jignitoare.

 10. Eu as mari taxa si mai mult ca sa scapam definitiv de toti carausii de peste si producatorii de gunoi de pe maluri. Taxa de 150 lei nu e nici cat o lanseta sau mulineta mai decenta..avem echipament mult mai scump..cred..Si tigarile pe o luna ne costa mai mult de 150 lei..Pescarii sportivi nu o sa comenteze niciodata ca taxa e 3 lei sau 300 lei..indiferent de cat au salariu..important e sa fie administrati cum trebuie desi sunt sceptic..

 11. http://www.anpa.ro/programul-de-eliberare-permise-de-pescuit-recreativsportiv-2/

  DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERARE
  Pentru permisele cu valoare integrală – 30 lei:

  actul de identitate, original şi copie;
  dovada plăţii taxei de eliberare a permisului conform, HG nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură având codul de cont nr. 20A1603, deschis la unităţile Trezoreriei Statului, original şi copie;
  timbru fiscal sau chitanţă reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 2 lei.
  Pentru permisele cu tarif redus – 10 lei:

  actul de identitate, original şi copie;
  adeverinţa din care să reiasă că este elev/student;
  dovada plăţii taxei de eliberare a permisului conform, HG nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură având codul de cont nr. 20A1603, deschis la unităţile Trezoreriei Statului, original şi copie;
  timbru fiscal sau chitanţă reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 2 lei.
  Pentru permisele gratuite:

  actul de identitate, original şi copie;
  talon de pensie, original şi copie;
  timbru fiscal sau chitanţă reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 2 lei.

  DOCUMENTE NECESARE PENTRU VIZARE

  Pentru permisele cu valoare integrală – 30 lei:

  permisul de pescuit recreativ/sportiv tip card plastifiat;
  dovada plăţii taxei de eliberare a permisului conform, HG nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură având codul de cont nr. 20A1603, deschis la unităţile Trezoreriei Statului, original şi copie;
  timbru fiscal sau chitanţă reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 2 lei.
  Pentru permisele cu tarif redus – 10 lei:

  permisul de pescuit recreativ/sportiv tip card plastifiat;
  adeverinţa din care să reiasă că este elev/student;
  dovada plăţii taxei de eliberare a permisului conform, HG nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură având codul de cont nr. 20A1603, deschis la unităţile Trezoreriei Statului, original şi copie;
  timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 2 lei.
  Pentru permisele gratuite:

  permisul de pescuit recreativ/sportiv tip card plastifiat;
  talon de pensie, original şi copie
  timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 2 lei.
  Cont plata permise trezorerie : 20A1603

 12. DECAT SA TAXEZE GROSOLAN ACEASTA ACTIVITATE RECREATIVA in fond….mai bine ar scoate pescuitul in afara legii !..PS SI ASA TARIFELE DE PE BALTI AU DEVENIT UN LUX !

 13. Am citit toate comentariile si am ras dar in acelasi timp ma-m intristat, dupa 26 ani de ;democratie; doar in romania putea sa existe asa ceva.
  Cum sa dai examen pentru permis da pescuit? ca sa devi pescar(((!!!!
  Eu sint in Italia de 15 ani si sint un pescar amator in Italia platesc o taxa de 35 euro anual. Controale sint foarte dese(de politia municipala care apartine de primarie) si severe daca nu ai permisul platit iti da o ameda de 450 euro si confiscarea echipamentului de pescuit ,si pentru 35 de euro sa-ti ia scule de pescuit de sute de euro nu iti convine, si la a treia abatere amenda devine penala . Un pescar cu permis are voie sa lecitimeze un alt pescar care este oblicat prin lege sa prezinte permisul de pescuit.
  Dar aicea in italia exista niste lacuri de o frumusete extraordinara nu exista carpodroame, ci doar lacuri salbatice foarte mari, in lacul care eu pescuiesc are o lungime de 12 km cu latime de 7 km (aici sa vie domni pescari pofesionisti sa prinda peste nu in baltii cu tone de peste) .Peste poti sa iei bine inteles in limita regulamentuli. Eu unu iau foarte putin ( manaca sotia si e un peste salbatic foarte gustos) doar straini iau peste Italieni nu manca peste de apa dulce.
  Baltile cu plata sint foarte mici 50 m x 15 m un carpfising nu poate sa pescuiasca, pentru Italieni e mai mult sa se distreze pentru ca e restarurat cu muzica (LIVE) sa danseze sa mance.
  In fine asta e Romania sa speram ca peste o 100 de ani va deveni o TARA adevarata.

 14. Este doar proiect de lege care-i putin probabil sa fie adoptat anu asta fiind an electoral.Nu mareste filiala nici o taxa este vorba de taxa incasata de stat care se face venit la bugetul statului.Asociatiile incaseaza cotizatii.Asteptati pana dupa prohibitie si o sa vedeti ca anu asta taxa ramane la fel.

 15. eu sper sa o faca 300 lei… ca sa mai ramana si ceva peste prin apa. cei care isi permit aceasta taxa vor elibera si pestii!

  • sant multe alte tari unde se mananca pestii astia.dar esti prea… sa iti dai seama

 16. Oricum imi pied timpul DAR sa va spun si eu pct meu de vedere : dupa ce am avut sansa sa pescuiesc in multe tari ale Europei , pot spune cu certitudine ca sistemul legislativ din Germania e de departe cel mai sanatos: astfel pt a putea pescui in Germania(persoana cu dominiciliu stabil in Germania) trebuie sa faci scoala. un curs de pescuit, care costa de la 280 de € in sus depinde de zona, cursul este organizat de asociatii de pescuit, acestea sunt toate afiliate ministerului apelor, pescarii(didactii) sunt pesoane care la randul lor au dat niste examene org de ministerul apelor pt a avea dreptul de a preda ! Cursul e impartit astfel incat se incepe de la notiuni de biologie, acvacultura, legislatie, echipamentul de pescuit, tehnici pe pescuit, protejarea mediului etc. dupa ce ai absolvit minim 60 de ore de curs obligatoriu, ai dreptul sa participi la examen. Examenul iara costa 50 de euro, plus taXa in cazul in care reusesti examenul de alti 50(pt cinci ani ) sau 250(pe viata) pt permisul in sine ! care nu e simplu ! Examenul e unul tip grila 60 de intrebarii din tot ce s a predat. Astfel dupa tot efortul care il depui credeti ma e greu sa nu respecti LEGEA !!! Asociatiile au in grija apele, asociatiile iau in concesiune pe perioade de 5 ani zone ale apelor(raurilor) sau lacuri, ele anual sunt controlate de comisia ministerului apelor,trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de ministerul apelor, popularea apelor, ecologizare plus altele. nerespectarea normelor impuse de minister duce la amenzi, periderea dreptului de concesiune, plus altele. PANA nu se va schimba legislatia , astfel ca asociatiile de pescari sa poata lua in concesiune ape , nu se va schimba nimic !!

 17. Eu sunt de acord sa platesc 150 lei pe an. Copii si pensionarii gratis. Da sa vad unde se duc banii mei , controale peste controale , braconieri CONDAMNATI , siguranta.

 18. IN AUSTRIA SE PLATESTE 400 EURO PENTRU UN AN INTREG ,PENTRU O SINGURA BALTA DACA VREI SI STAI LA PESCUIT NON STOP DACA VREI SI RETI PESTE CAT PRINZI.DACA VREI SA PESCUIESTI PE O ALTA BALTA PLATESTI ALTI EURO,SI ASA MAI DEPARTE CA SA OPTI PERMIS DE PESCUIT TREBUIE SA FACI UN CURS CARE COSTA CATEVA SUTE DE EURO.ASA CA LA NOI AICI IN ROMANIA ESTE INCA BINE VIZAVII DE TAXA DE PESCUIT.

  • Intre timp, de la 1 februarie taxa s-a abrogat. Discutiile contradictorii nu-si mai au rostul. Sa vedem insa ce va urma, pentru ca ma indoiesc ca o sa scapam asa ieftin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum