Asumarea raspunderii pe impartire?!

Base-bani

 Zilele acestea au loc dezbateri aprinse in societatea civila si mediile politice asupra unei chestiuni de natura constitutionala si ce-i mai grav, cum se tot intmpla in ultima perioada, e faptul ca presedintele incearca din nou sa-si impuna punctul de vedere, sugerand trimiterea (a cata oara) in fata parlamentului a slugii de serviciu, pentru asumarea (i)responsabilitatii guvernului.
  Omonimul apaticului de la palatul Victoria, vremelnicul diriguitor al APCR, luand exemplul maretului pitic, s-a gandit ca e momentul asumarii. Nu e chiar vorba de 8 regiuni ci doar de 6 loturi. Nu discutam de impartirea bugetelor in administrare locala ci, dimpotriva, de consolidarea prin ascundere a bugetului destinat loturilor, in vistieria centrala. Tot dupa model Boc.
Fapte:
  La demararea CN 2011 s-a constituit un buget format in mare parte din taxele de participare ale celor 18 loturi inscrise si din aportul sponsorilor. Destinatia acestui buget a fost clara. El trebuia sa acopere o anumita suma calculata precis pentru deplasarea lotului castigator al CN de crap in Italia la Campionatul Mondial cu tot ce presupune asta, precum si plata arbitrajului si a costurilor de organizare a celor 3 manse de calificare.
Prezumtii:
  Din cat se vede prin transparenta ochelarilor de cal cu care au fost dotati participantii de catre organizatori, putem presupune ca bugetul estimat de finantistii APCR a fost corect alcatuit si ca lotul campion va beneficia de suma de aproximativ 23.000 euro.
  Putem presupune ca sponsorii sunt doar cei declarati initial si ca aportul financiar este chiar in bani si nu de alta natura iar sumele obtinute sunt cele declarate. Putem presupune ca marja cheltuielilor de organizare a CN este cea calculata initial, putem chiar spera ca s-au facut ceva economii prin reorientarea catre alte piste decat cele stabilite initial. Tot la capitolul presupuneri o adaugam si pe aceea ca sumele bugetate au fost alocate integral CN si nu s-au scurs si catre alte destinatii.
  Deocamdata toate astea sunt simple prezumtii. Transparenta de care da dovada APCR e ca a cristalului de gips.
Enunturi:
  In atari conditii, pe buna dreptate a aparut solicitarea din partea loturilor ramase in finala, de a se clarifica cheltuielile de pana acum si in special suma de care va beneficia lotul care va efectua deplasarea in Italia.
In urma unor apeluri repetate, a sosit in cele din urma raspunsul decis al factorului de decizie, raspuns care se traduce asa: noi vom decide cat, cum si in ce conditii si nu suntem nevoiti sa va dam voua socoteala!
boc-bugCorect, as spune eu. Asa procedeaza si piticul marinarului in fata opozitiei. El are de dat socoteala numai sefului si mai sunt cativa din plan secund pe care-i are de satisfacut. Restul nu conteaza. Nici chiar propriul partid nu conteaza daca nu zice sefu’ ca trebuie.
Nelamuriri:
Lista necunoscutelor e atat de lunga incat mi-e teama ca subiectul principal va aluneca in derizoriu. Un lucru insa vreau sa-mi fie clarificat. De ce un lot campion, de oameni maturi si cu tot discernamantul, care are destinat un buget prestabilit, trebuie purtat de manuta si manageriat financiar de catre un reprezentant APCR?
Adica acei indivizi care si-au gestionat propriile fonduri cum au stiut mai bine pentru a atinge gloria pe plan intern, nu vor fi capabili sa o faca si intr-un Campionat Mondial? Trebuie APCR-ul sa decida cum sa-si imparta cheltuielile, cu ce mijloace de transport sa se deplaseze, unde sa se inopteze, ce suc sa bea si ce culori sa poarte echipamentul national? In treacat fie spus, asta cu culorile nu e o gaselnita stilistica, e chiar gaselnita APCR-ista de acum doi ani din Franta, cand au decis ca tricolorul e mai corect (economic) sa fie alb-negru-portocaliu.
Boc-poc  In lipsa transparentei bugetare si a unui raspuns pertinent la aceasta unica intrebare, singura concluzie pe care o putem trage e ca impartirea “rationala” a cheltuielilor trebuie sa dea cu rest. Cat mai mare!
Ii recomandam vistiernicului APCR, daca tot il copiaza pe Boc, sa aibe grija la echilibristica, sa nu faca si el “poc”!
  Daca presedintele “autosuspendat” Vladeanu va castiga CN-ul, nu cumva se va reinalta in functie si va decide el insusi, din postura de presedinte, cum sa gestioneze banii propriului lot? Pentru ca e stupid sa incerce cineva sa ne faca sa credem ca-l va domina personalitatea lui Stanila, care-i va impune grila de cheltuieli.
  Trist dar adevarat. Iata pana unde merge tupeul si ipocrizia. Iata de ce trebuie eradicat sistemul cladit pe relatii de tip mafiot  si din nou nu e o figura de stil, e bazat pe structuri de acest tip, cu nash, capi de familii si locotenenti care executa cu supusenie ordinele. Iata de ce e nevoie de o noua ordine in pescuitul de competitie, de ce e ora cand pescarii trebuie sa renunte la apatie si sa treaca la cladirea unui sistem nou, care sa gestioneze corect situatia, fara sa mai bage mana in buzunarele sportivilor, un sistem care sa le ofere posibilitatea unei confruntari lipsite de griji financiare si cu egalitate de sanse.
  Iata de ce e momentul sustinerii Federatiei Romane de Pescuit Sportiv. E unica solutie viabila.
                                                                                                                          semnatura

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum