Campionatele de pescuit… nedumerit

   Nedumerirea este o noua specie la care se organizeaza campionatele de pescuit. O noua specie de pescari mai binezis. De ceva ani s-a inceput inaltarea unui zid de demarcatie intre sustinatorii “lumii libere” si “afiliati”. Aia din lumea libera sunt de fapt conditionati de apartenenta la AGVPS si de cheltuirea banilor (masochista) cu lopata, din propriul buzunar, in scopul obtinerii dreptului de participare la un campionat organizat in curtea din dos, ca in vremea ilegalismului. La crap de exemplu, au mai ramas in cursa 13 cluburi, de fapt mai putin cluburi legal infiintate (cu CIS) si mai mult grupari de pescari in numar strict necesar pentru alcatuirea unui lot de campionat. Toti au aceleasi nedumeriri – de ce AGVPS nu face nimic pentru ei? cat va mai fi afiliat la CIPS? si ce actiuni va intreprinde federatia impotriva lor daca vor ajunge sa se califice? In rest acelasi haos existent de vreo 15 ani, generat de lipsa oricarei structuri organizatorice, regulamente reglementate legal, suport legal financiar, ierarhizare si disciplina asociativa si mai nou legalitate. S-ar spune ca tot raul s-a adunat de partea asta a baricadei dar nu-i asa. Pescarii nu vor decat sa pescuiasca, sa-si joace sansa, sa participe in campionatele care simt ca-i reprezinta pe ei, impotriva adversarilor lor traditionali, rivali si prieteni totodata de ani buni si nu stiu cum s-o faca altfel. Pentru ca in fiecare din aceste grupari exista unul sau cativa, nu multi, care au zis NU federatiei si mentin aceasta stare, infierand cu vehementa pe oricine indrazneste sa exerseze gandirea libera si sa-si exprime indoielile. De fapt nu-i deranjeaza ideea federalizarii, ci s-a infiripat o ura viscerala fata de presedintele federatiei. Cum acestia sunt in majoritate presedinti de cluburi sau lideri de grupuri, pescarii nu au alternativa decat sa cante aceeasi partitura sau sa paraseasca gruparea. Si chiar daca o fac, nu se duc la federatie ci creeaza o alta grupare, ce va participa tot la campionatele din dosul curtii. Pentru ca acolo sunt adversarii lor traditionali, acolo au de luat revansa, acolo se simt in liga mare. Pe de-o parte au dreptate.

   De partea cealalta a zidului e o alta lume. De fapt acolo e tot restul lumii. Acolo sunt si “afiliatii”, cei care au format sau au aderat ulterior la FRPS dar tot acolo se afla si masa amorfa a celor pe care toti ii denumesc pescari “de agrement”, oaia de jupuit de taxe pe principiul “putin de la multi”. Disputa starnita recent cu proiectul HG de majorare a taxei de pescuit, a adus din nou in atentie necesitatea reglementarii definitive a pescuitului amator (sportiv sau de agrement) de catre o unica entitate. Cel putin asa vede presedintele federatiei lucrurile si alaturi de el, din ce in ce mai multi dintre cei care s-au alaturat FRPS si au inteles ca se poate si altfel decat pana acum. Iata ca numarul cluburilor aderente a inceput sa creasca, au ajuns deja la 14 afiliate dar si numarul membrilor acestora a sporit. Mai e cale lunga si in curtea federatiei pana se vor aranja lucrurile, pana se vor pune la punct si se vor aplica toate prevederile statutare, regulamentele si hotararile luate (de data asta legale, incontestabile si inviolabile). Si aici se participa deocamdata la campionatele nedumeririi, pentru ca si aici exista destule intrebari – cati pescari vor participa anul acesta la fiecare campionat? prea multi? la fel de putini? cand se va obtine afilierea la CIPS-FIPS? Dar mai exista si intrebari de natura etica – cand si cum se va putea realiza o reconciliere si cine va avea suficienta intelepciune sa initieze si sa sustina un asemenea demers? Nu e vorba de o “pace” in termenii legalitatii sau alinierii ci una la nivel etic si moral.

  Din start s-a pornit gresit. Fiecare si-a umflat muschii, si-a zbarlit penele si a sarit cu pintenii la bataie. Din umbra a profitat pana acum AGVPS-ul. S-a folosit in cel mai batjocoritor mod de pescarii de competitie. I-a santajat cu apartenenta sa la CIPS si i-a aruncat la inaintare in bataia cu FRPS, singurul adversar capabil sa distruga vechea cloaca corupta a vanatorilor de… pescari platitori de taxe. Acum i-a abandonat. Nu isi mai asuma nicio implicare in organizare, nicio raspundere juridica. Si totusi continua sa-i santajeze cu CIPS-ul. Si totusi, cu tupeu, ii obliga la afiliere si isi aroga (discret) paternitatea campionatelor.

  Pe zidul dintre tabere s-au cocotat destul de multi si trag cu ochiul in ambele parti. Ei s-au simtit derutati si au vrut sa vada detasat ce se intampla, cum se intampla lucrurile si dincolo. Pentru ei si pentru cei care polemizeaza de zor zilele acestea despre campionatele federatiei sau ale pescarilor de competitie neafiliati, ma simt dator sa aduc cateva lamuriri.

 • Activitatile si exercitiul financiar al FRPS sunt supuse controalelor legale si se raporteaza forului tutelar superior (MTS). Nu exista posibilitati de frauda sau deturnarea a fondurilor in scopuri personale, tocmai din cauza gravitatii unei asemenea fapte de natura penala si a controalelor riguroase la care este supusa FRPS;
 • Bugetul FRPS se compune in mica masura din cotizatiile date de cluburile afiliate (1000 lei/an) si se bazeaza mai mult pe finantarea de la bugetul statului alocata de MTS in scopul organizarii Campionatelor Nationale. Desigur ca bugetul federatiei este completat si din alte surse (sponsorizari, activitati complementare, etc.)
 • Participarea la Campionatele Nationale la toate disciplinele organizate de FRPS este gratuita. Cluburile suporta doar cheltuielile necesare pescuitului si transportului, fara alte taxe. Gratuita este si eventuala participare a loturilor la campionatele mondiale.
 • Pescarii membri ai cluburilor FRPS platesc anual doar cotizatia stabilita de fiecare club si contravaloarea carnetului de membru al FRPS. Participarea la orice competitie oficiala organizata de federatie este gratuita.

  In partea cealalta a baricadei, exista alte avantaje si tentatii de care federatia ar fi fost bine sa tina cont inainte de a se lasa luata de valul luptelor fratricide.

 • Experienta si expertiza competitionala nationala si internationala;
 • Traditie, valoare si palmares;
 • Disponibilitate si motivatie financiara;
 • Baza de selectie antrenori si arbitri;
 • Motivatie orientata pe obiectiv. – Simt nevoia sa explic acest punct. Pescarii de competitie neafiliati FRPS participa la multe open-uri cu miza materiala consistenta. Cateodata castiga, alteori nu. Aceste participari insa, le confera atat o continua motivatie, cat si disponibilitatea de a participa si la un campionat de palmares. Spre deosebire de ei, membrii cluburilor federatiei (majoritatea, nu toti), care nu au o asemenea participare activa, castiga experienta competitionala mult mai greu iar participarea la un unic campionat a carei miza este o cupa si un tricou, nu ca nu-i motiveaza dar nu-i mobilizeaza total si nici nu le da un termen corect de comparatie, nivelul competitiei nefiind foarte ridicat.

  A venit insa momentul ca teberele sa schimbe ceva in folosul tuturor. In loc sa-si adreseze acuze, trebuie sa-si prezinte concret avantajele, optiunile si ofertele reciproce. Trebuie inceput un proces de cunoastere si recunoastere reciproca. Daca pescarii de competitie se vor uita mai atent catre federatie, vor vedea ca sunt acolo deja o multime ca ei, poate nu atat de performanti inca dar cu aceeasi dorinta de a face o treaba buna. Pescari care nu s-au incurcat de presedintele federatiei, care-si pregatesc competitiile si isi intaresc cluburile. Vor vedea ca au fost demarate serios Campionatele Nationale la toate disciplinele, la un nivel organizatoric cu care nu au fost obisnuiti pana acum, chiar daca nu toate beneficiaza inca de un numar impresionant de participanti. Se vorbeste deja de nevoia campionatelor regionale de preselectie (stationar si feeder), un semnal bun privitor la reprezentativitatea la nivel national. Vor afla despre finantari si vor intelege ca se poate participa gratuit la competitiile oficiale.

  Daca federatia la randul ei se va uita mai indulgent catre pescarii de competitie neafiliati, va intelege necesitatea dialogului in vederea colaborarii cu performeri valorosi. Va intelege stringenta recunoasterii competentelor si performantelor acestora, a necesitatii respectului reciproc, a dezbaterii deschise, constructive. In timp, cu diplomatie si intelegere de ambele parti, se poate ajunge la numitorul comun care sa dea contur unei constructii solide si sa genereze campionate nationale puternice si loturi reprezentative pe masura. Si toate aceste schimbari in plan etic, nu trebuie sa asteptati sa vina de la cei cativa lideri vocali din prezent. Majoritatea sunt prea intepeniti in pozitii intransingente. Ele trebuie sa vina din randul membrilor cluburilor federatiei si a grupurilor neafiliate, care sa-si ofere momentul de deschidere si destindere necesar, ca un exercitiu de gandire libera, de comunicare deschisa de la pescar la pescar. Asta va va da libertatea alegerii in deplina cunostinta de cauza si abia atunci alegerea facuta, indiferent care, va fi un asumata responsabil, nu impusa si insusita.

Autor

Similar Articles

Comments

 1. O singură observație. Singurii antrenori și arbitrii sunt cei trimiși la școală de către federație (în cazul antrenorilor) sau școlarizați și atestați de către federație (în cazul arbitrilor).

  • Asa e. De aceea am si specificat ca e vorba despre o buna baza de selectie, pentru ca sunt oameni seriosi, cu bogata experienta in arbitrajul pescuitului de competitie, care cunosc la perfectie regulamentele CIPS-FIPS, aceleasi dupa care se desfasoara competitiile federatiei. Desigur, legal trebuie sa intre si in posesia atestatelor.

 2. Florentine, cred ca deraparea gazetareasca este esenta articolului tau!
  Mai documenteaza-te si dupa aceea scrie si tu un material obiectiv. Daca vrei date suplimentare contacteaza-ma … Cu toate ca sunt convins ca nu o sa o faci 😉

  gyorg@me.com

 3. Intr-o situatie antagonica, obiectivitatea jurnalistica poate adopta doar doua pozitii: negativa, care evidentiaza vinovatiile si face incriminari sau pozitiva, care identifica problemele si poate sugera solutii. Mai e si o a alta optiune, cea subiectiva, cand se considera din start una din parti vinovata absolut dar asta inseamna deja implicare personala si nu tine de actul jurnalistic.
  Si ca sa-ti raspund concret, nu Lucian, nu te voi contacta, pentru ca eu sunt una din putinele voci din interiorul federatiei care v-a luat mereu apararea si s-a luptat pentru dreptul vostru de a participa la mondiale fara amenintari. Si crede-ma ca nu vorbesc niciodata neinformat. Cunosc toata istoria, demersurile, victoriile si esecurile razboaielor… pescaresti. Am o poveste mai veche decat a ta cu Popescu, inca de pe vremea cand unicul lui adversar era Selaru.

 4. Dn. Florentin,vad ca aveti o atitudine ok,si vorbiti civilizat,asa ca vreau sa va supun atentiei câteva chestiuni.Precizez ca nu sunt pescar de competitie,nici nu îmi doresc,sunt pescar recreativ(sau amator),îmi place sa stau in natura si sa savurez o saramura sau prajala,din pestele prins.In Romania sunt in jur de 200000 de pescari asemeni mie.Mi se pare logic si de bun simt,sa spun ca eu nu am nici o legătură cu pescuitul sportiv,si atunci de ce ar trebui conform spuselor presedintelui federatiei sa am o licenta de pescar sportiv?Ce treaba are federatia,care tine de MTS,sa ceara chestii de la Ministerul Agriculturii?Va pot da o grămadă de analogii ,ca de exemplu,daca sunt motociclist,îmi trebuie licenta de pilot de la federatia de motociclism ca sa pot lua permisul de la MI? Si exemplele pot continua…AGVPS si alte asociații de pescari,profita de legislatia complicata sa capuseze ANPA,iar mai nou ,observ ca si FRPS,sub alta forma(examen de licentiere-nu-mi dati exemplu Ungaria,va dau mult mai multe unde nu e asa),vrea acelasi lucru,ceva bani de la pescarii amatori?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum