carasul

caras1.Clasificare/ ihtiologie Caras

 

Namele stiintific: Carassius gibelio ( Bloch, 1782)
Clasificare:
•    Regnul:  Animalia
•    Increngatura:  Chordata
•    Clasa: Actinopterygii
•    Ordinul: Cypriniformes
•    Familia: Cyprinidae
•    Genul: Carassius
•    Specia: Carassius gibelioSinonime: Carassius bucephalus, Cyprinus gibelio, Carassius ellipticus,
Cyprinus amarus, Carassius auratus subsp. Gibelio, Carassius vulgaris subsp. Kolenty, Carassius vulgaris subsp. ventrosus

Nume commune in diferite tari:

 

Engleza : Prussian Carp, Goldfish, Golden Carp, Giebel Carp, Giebel, Gibel Carppescuit-la-carasBulgaria : Srebarna Karracuda
Cehia : Karas Striebristy, Karas Stribrity Eurasijsky, Karas Stríbritý
Olanda : Giebel, Damkarusse, Damkaruds
Finlanda : Hopearuutana
Germania : Silberkarausche, Giebel, Weißfisch
Grecia : Petalouda, Ιταλικό, Πεταλούδα
Ungaria : Ezüst Kárász
China : 銀鯽
Polonia :  Karas Srebrzysty A. Japonczyk, Karas Srebrzysty
Romania : Crap-caras, Caras-argintiu, Caras, Caracuda Argintie
Rusia : Serebryanyi Karas, Serebreanyi Karas
Slovenia : Zlatni Koreselj
Turcia : Kirmizi Havuz Baligi
Ucraina : Karas Sriblyastyi

 

Carasul, Carasul argintiu sau Crapul Gibel (Carassius gibelio, cateodata il gasim sub denumirea Carassius gibelio gibelio, iar dupa 2003, Carassius auratus gibelio) este un membru al framiliei Cyprinidae care include foarte multe specii ca Crapul comun cat si pesti de talie mai mica. Carasul este un cyprinid de talie medie, care rareori depaseste greutatea de 3 kilograme si o lungime de 45 de centimetri. De obicei il gasim in variatia de culoare argintiu, dar exista si alte variatii de culori. Carasul este un peste omnivor care se hraneste cu plancton, mici nevertebrate, resturi de plante etc. Carasul auriu este originar din Asia ( Siberia), au fost introdusi si aclimatizati in apele europene, lacuri, rauri, pe care le populeaza de obicei in exces.

Desi unele surse sustineau ca specia Carassius carassius- Caracuda, reprezinta variatiunea salbatica a carasului auriu/ carassius auratus, recentele cercetari demonstreaza ca variatiunea salbatica a carasului auriu ( carassius auratus) este de fapt Carasul argintiu ( Carassius gibelio, sau Carassius auratus gibelio), astfel carasul argintiu fiind o subspecie a carasului auriu ( Goldfish, Carassus Auratus).

Desi sunt specii foarte asemanatoare, Carasii pot fi identificati foarte usor astfel:

diferente-caras-caracuda

-Carassius Auratus ( Goldfish, Carasul auriu)-  botul acestuia este mai ascutit decat al speciei Caracuda- Carassius carassius care este mai rotunjit.

-Forma salbatica a carasului auriu, carasul argintiu are de obicei o culoare gri-verzuie, in timp ce ruda sa, carassius carassius ( Caracuda) are intotdeauna o culoare auriu-bronz.

-Alevinii de Caracuda( Carassius Carassius) au o pata neagra la baza inotatoarei caudale asemenea linului, aceasta disparand odata cu inaintarea in varsta, la Carasul argintiu acesta pata nu exista.

– Carasul auriu are mai putin de 31 de solzi pe lungimea liniei laterale in timp ce Caracuda are peste 33.

Carasul argintiu (Carassius auratus gibelio / Carassius Gibelio ) a fost adus in tara noastra in 1912, din Basarabia, de catre medicul veterinar Bardescu si introdus in lacul Fundeni (Pojoga, 1959). De aici la ape mari, a trecut in lacul Tataru si apoi in Dambovita, patrunzand astfel  in regiunea inundabila a Dunarii. Puternica inundatie din 1970 a contribuit semnificativ la expansiunea carasului argintiu in Delta Dunarii. In prezent acesta traieste in Romania in toate categoriile de ape statatoare de la ses si pana in zona de coline; nu prospera in cele prea napadite de vegetatie. Traieste si in raurile de ses (in zona crapului, ocazional chiar si in cea a cleanului si in  cea a mrenei), dar in numar destul de redus si numai in partile cu apa linistita.
Surse :
data.gbif.org
Wikipedia.org
Fishbase.org
I. Pojoga

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum