Cine are nevoie de 18.000 tone de crap? (video)

june_suckerProvo, Utah  – Echipajele comerciale de pescuit mai au inca un drum lung de parcurs pentru a indeplini obiectivul unui program guvernamental conceput pentru a salva un peste pe cale de disparitie in lacul Utah (SUA). Ei trebuie sa scoata o cantitate estimata la 18.000 de tone de crap nedorit, de la vest de lacul Provo, pentru a ajuta la salvarea unui peste rar, numit “June sucker” – Chasmistes liorus (lat.), conform unui raport News Deseret.

 June sucker se gaseste doar pe 391 km patrati in zona Lacului Utah si afluentii sai. Pe vremuri, numarul de exemplare era de ordinul milioanelor dar s-a diminuat la doar cateva mii, inainte de a fi introdus pe lista speciilor pe cale de disparitie in 1986.

 Crapul, care nu este nativ din lacul Utah, distruge vegetatia de la fund care ofera locuri importante de ascunzis pentru June suckers-ii tineri in incercarea de a evita pradatorii.

Pescarul Bill Loy Jr. a declarat ca echipajele sale au indepartat pana acum 3200 tone de crap, incepand cu anul 2009 de cand a fost lansat programul de redresare a populatiei de June Sucker. Dar ei se confrunta cu o multime de probleme inca, deoarece in lac se mai afla aproximativ 18.000 de tone de crap, socotind doar populatia adulta, fara a include puietul in crestere.
Oficialii estimeaza ca cel putin 2200 de tone de crap vor trebui sa fie eliminate in fiecare an, doar pentru a face fata ratei de reproducere. Rata natalitatii este unul din motivele pentru care proiectul de eradicare nu are o data de finalizare ferma.
PHO-09Apr23-159220

Mark Mills, biolog piscicultor la Central Districtual pentru Conservarea Apei din Utah, mentioneaza crapul invaziv ca specie dominanta in lac inca din anii 1930. El spera ca o interventie brusca prin reducerea populatiei de crap, va permite speciei June sucker sa-si refaca efectivele.

utah-lake-carp-removal-nets

Loy a reusit cu ajutorul echipajelor, sa captureze mai mult de 3.500 de crapi pe zi, cu ajutorul unei plase de pescuit cu lungimea cat trei terenuri de fotbal. Ei scot crapii intr-una din barcile lor cu fund plat, care apoi e trasa pe apa sau pe gheata, la mal. Incarcarea in remorci se face cu ajutorul unor benzi transportoare motorizate. De acolo, pestele ajunge cel mai des, dupa procesare, ingrasamant (compost).
(Associated Press)

In majoritatea statelor din SUA, crapul comun este considerat specie daunatoare si poate fi retinut fara limita de cantitate. Americanii nu consuma carne de crap, cu exceptia populatiei indigene din zona lacului Utah. (n.r.)

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Populare acum