De ce este tonul pestele aniversat anual pe plan mondial

Ziua Mondială a Tonului este sărbătorită anual la data de 2 mai. Tonul și speciile asemănătoare tonului sunt foarte importante din punct de vedere economic, atât pentru țările dezvoltate, cât și pentru țările în curs de dezvoltare și o sursă importantă de hrană. Tonul are o serie de proprietăţi nutritive, ceea ce îl face unul dintre speciile cele mai cumpărate și folosit în alimentația zilnică. Este bogat în Omega-3, conţine şi minerale, proteine şi vitamina B12.

Această specie de peşti este ameninţată de o cererea covârşitoare. În fiecare an, aproape 6 milioane de tone de specii de ton sunt pescuite în întreaga lume. Valoarea anuală a afacerii este de aproape 12 miliarde de dolari. Cererea puternică, combinată cu numărul excesiv de nave de pescuit, a făcut ca stocurile de ton să fie sub o presiune imensă, scrie juridice.ro.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la valoarea acestui pește și a necesității conservării pe termen lung, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat Ziua Mondială a Tonului din 2 mai printr-o rezoluție adoptată în 2016.

De atunci, ziua a încurajat comunitatea internațională să utilizeze stocurile de ton într-o manieră durabilă, dând semnalul de alarmă cu privire la consecințele dăunătoare pe care declinul acesteia le va aduce nu numai biodiversității, ci și comunităților din întreaga lume.

Există în jur de 40 de specii de ton prezente în oceanele Atlantic, Indian și Pacific, precum și în Marea Mediterană. Tonul aparține speciilor cu sânge cald și se deplasează mereu în grupuri. De asemenea, sunt cunoscuți că fac echipă cu delfini pentru a se proteja de rechini!

Multe țări sunt dependente de resursele de ton pentru securitatea alimentară și nutriție, dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă, veniturile publice, mijloacele de trai, cultura și timpul liber.

Exemplul peștelui ton arată încă o dată cât de important este atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 14, consacrat conservării și utilizării durabile a oceanelor, mărilor și resurselor marine. Gestionarea atentă a acestor resurse vitale, pentru noi și planeta noastră, este un element cheie pentru un viitor durabil.

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum