Cum aranjam plumbajul la sheffield (video)

Profesorul meu de sheffield

  Prima data cand am pus mana pe un sheffield, a fost prin 2001, la Tancabesti. Cel care mi-a deschis apetitul pentru acest stil a fost regretatul Cornel Rosioru, caruia ii datorez multe din cunostintele in materie de pescuit ca arta si sport cu adevarat. Atunci nu am simtit insa pe deplin rafinamentul acestui stil si cred ca unui pescar ii trebuie cateva etape de ars, de trecere a perioadei de extaz legat de competitii, de cantitati record sau de cautare a marilor capturi, pentru a se maturiza, pentru a ajunge la arta, pentru a reveni la relaxare si in special pentru a capata stil si gratie. Abia atunci te simti desavarsit, cand iti piere incrancenarea si cand iti devine indiferent daca prinzi pesti putini sau mici, atata vreme cat ti-ai realizat scopul – ai fost acolo, i-ai simtit si au facut parte inca odata din viata ta.

Regula de baza este ca nu exista reguli

  Pe vremea aceea informatiile nu circulau cu aceeasi repeziciune si nu inundau internetul ca acum. Totul se afla prin bunavointa celor (putini) care aveau placerea si priceperea impartasirii cunostintelor. Printre primele lucruri legate de sheffield pe care am dorit sa le aflu bineinteles, a fost si distribuirea plumbajului pe linie. Sincer sa fiu, dupa 14 ani de studiat tot felul de materiale, nu pot spune ca exista o regula de baza care ar trebui sa fie calauzitoare pentru oricine. Poate singura regula e ca wagglerul trebuie bine echilibrat, ceea ce e absolut logic.

Scheme plumbaj sheffield  Am vazut diverse stiluri de a realiza monturile de sheffield – cu forfacul intins pe substrat, alica de contact si restul alicelor in grupuri mici pe verticala; cu forfacul ridicat si doar carligul in contact cu substratul; cu carligul in deriva deasupra substratului; cu grupuri de mai multe alice mici; cu un singur plumb mai greu culisant; cu plumbii grupati mai sus sau mai jos si nu in ultimul rand, o montura mai speciala, cu pluta “inecata” cu plumbaj supradozat, o montura pe care merita sa o abordam intr-un articol separat.

Si totusi…

 Ceea ce va pot spune din propria experienta, confirmata si de altii cu care am avut placerea sa pescuiesc la sheffield, este ca depinde foarte mult de ceea ce vrei sa pescuiesti, de specia pe care o vizezi si nu numai atat, ci si de speciile pe care vrei sa le eviti. Explicatiile le gasiti in materialul video alaturat. Ce trebuie sa retineti, este ca nu reprezinta o regula, este doar o opinie personala, un mod de distribuire a plumbajului, unul dintre multele altele posibile si oricine ar spune ca metoda prezentata de el este cea corecta, va gasi pe altcineva care sa-l contrazica si sa-i demonstreze avantajele si corectitudinea altui sistem.

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum