Vesti bune de la Tulcea: functioneaza!

Desi multa vreme, diverse interese au blocat aparitia unei burse a pestelui la Tulcea, si in ciuda piedicilor de tot felul, aceasta nevoie a comunitatilor de pescari din zona Deltei incepe sa functioneze. Nu la intreaga capacitate dar speram ca se va ajunge si acolo treptat. Bursa de peste din Tulcea, realizata cu fonduri europene, are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peste din Delta Dunarii, sprijinirea pescarilor, precum si exploatarea durabila a resursei piscicole.

In prezent, in Delta Dunarii exista aproape 50 de cherhanale la care pescarii sunt obligati sa isi vanda capturile. De multi ani, pescarii se plang ca, in unele perioade ale anului, proprietarii cherhanalelor din Delta nu le primesc capturile, motivand ca nu au cui sa le vanda, pe fondul unei concurente serioase a pestelui adus din import.

Contactat telefonic, directorul sucursalei din Tulcea a Casei de Comert Agroalimentar Unirea, Dragos Gavrila, a declarat: “Achizitionam zilnic marfa si o expediem catre niste clienti din Bucuresti, deoarece avand sediul central, s-au concentrat si au insistat sa faca acolo vanzarile. La magazinul nostru de la Unirea vindem numai produsele, adica cele trei produse afumate, plus produse congelate, la casoleta, pentru ca nu este magazin de vanzare pentru peste proaspat, sunt niste norme diferite acolo.

Momentan au fost semnate contracte cu 14 centre de prima vanzare din diverse zone si mai sunt inca vreo trei puncte de procesare care sa ne faca diverse produse. Nu este o obligatie sa lucreze cu noi, suntem doar un client nou. Legea ne obliga sa facem achizitii doar de la pescarii din Tulcea. Cand se va da drumul centrului din Chilia Veche, se va putea lucra si cu pescarii din Chilia. Acum, lucram cu centrele de prima vanzare care prelucreaza marfa si o aduc la un standard de calitate pentru clientii nostril. Suntem abia la inceput, e clar ca din prima nu putem sa batem din palme. Mai sunt si piedici, nimeni nu se astepta sa-i dam drumul asa repede.”

In prezent, bursa are trei produse marcate „Casa Unirea”, respectiv scrumbia de Dunare afumata, batog de crap argintiu si batog de rechin, care se vand in magazinele Casei Unirea.

Speram ca la urmatoarea vizita la Tulcea, asa cum ne-a promis si seful bursei de peste, sa va putem arata depozitele pline.

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum