Culinaria – Bucataria Japoneza (1)

  Colindand prin lume, am avut ocazia sa fac cunostinta cu o multitudine de bucatarii, diferite tehnologii de preparare, sute de ingrediente si mirodenii specifice fiecarei zone. Spiritul oamenilor se va reflecta tot timpul prin ceea ce gatesc, multi reusind sa-si pastreze traditiile si istoria si in bucataria proprie.
  Japonia este un astfel de loc, unde traditia se pastreaza cu sfintenie, bucataria japoneza fiind un promotor al spiritului nipon. 
  Baza culinara are niste reguli stricte si foarte simple, se folosesc cele mai proaspete si bune materii prime care se pot gasi in sezonul respectiv, servite in functie de metoda de preparare.
  Spre exemplu, un preparat la gratar va fi servit inaintea unuia fiert la aburi, care la rindul sau va fi servit inaintea unuia facut la cuptor.
  Formula traditionala a unei mese in bucataria Japoneza este – ICHIJU SANSAI – sau supa plus trei, ceea ce inseamna o supa si trei feluri, dupa cum urmeaza: 
1 – peste proaspat negatit – SASHIMI
2 – un preparat la gratar – YAKIMONO
3 – un preparat facut in sos ori lichid la tigaie – NIMONO
acestea fiind tot timpul urmate de orez, muraturi, ceai si fructe .

Aranjament traditional in bucataria japoneza
  Se pune un accent deosebit pe prezentarea fiecarui preparat, separat pe platouri ori in boluri cit mai frumoase, decorul in bucataria japoneza fiind deosebit de important. O masa este ca o simfonie de culori si gusturi aranjate cu mare grija intr-un tot perfect.
  Preparatele sunt foarte proaspete, gatite in timpi cat mai scurti pentru a-si pastra gustul propriu fiecarui ingredient. Pestele apare in bucatarie mult mai des, porcul si carnea de vaca fiind mai rare, cauza fiind conditiile geografice si climaterice, Japonia nedetinand prea mult pamint fertil pentru agricultura si cresterea animalelor.
  In schimb pestele si fructele de mare se gasesc din belsug in apele din arhipelagul Japonez.
  Dupa aceasta introducere, vom continua cu prezentarea ingredientelor, materiilor prime si a ustensilelor necesare in bucataria Japoneza, culminand cu felurile de baza si tehnicile de preparare.
  Am sa incerc sa prezint cat mai multe fotografii si material video, pentru a intelege mai usor modalitatile si tehnicile de preparare.

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum